Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Flygande start för Artemis Racing i Portsmouth

24 juli, 2015 – 16.22 Kommentarer inaktiverade för Flygande start för Artemis Racing i Portsmouth
First outing on the new AC45F. Artemis Racing.  14th of July, 2015, Portsmouth, UK

Bild: Sander Van der Borch

I helgen inleds Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth, England. Det svenska utmanarlaget Artemis Racing siktar på att vinna världens mest prestigefulla seglingstävling och om drygt en månad kommer tävlingen och de flygande katamaranerna till Göteborg.

– Efter många månader av träning och förberedelser känns det väldigt skönt att äntligen börja kappsegla, säger Artemis Racings Fredrik Lööf.

– Det är viktigt för oss att få en bra start i serien och att ta pulsen på våra konkurrenter.

Fredrik Lööf är en av Sveriges mest meriterade seglare med flera OS-medaljer och framförallt en guldmedalj i Starbåt från OS i London 2012. Nu satsar han på att vinna den 35:e upplagan av America’s Cup med det svenska laget Artemis Racing. Och målen är högt ställda i den multinationella besättningen som består av några av världens mest framgångsrika och respekterade seglare och designers.

Mellan dess medlemmar har teamet redan samlat ihop 61 America’s Cup Kampanjer, inklusive 14 segrar. Lagmedlemmarna, inklusive två designers, har tävlat i 21 olympiska spel, vunnit 10 medaljer, varav 6 guldmedaljer.

Svensklaget kommer dock möta hårt motstånd i helgen och inte bara från de regerande mästarna i America’s Cup, Oracle Team USA. Hemmalaget Land Rover BAR Racing har den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Ben Ainslie som skeppare och Groupama Team France leds av skepparen Franck Cammas som vann Volvo Ocean Race 2011-12.

I Louis Vuitton America’s Cup World Series 2015-2016 samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket lag som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs i Bermuda samma år.

I serien seglar lagen med 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop.

– Detta är ju första gången alla lagen samlas på startlinjen och det kommer att bli en väldigt häftig tävling i Portsmouth. Med sex flygande katamaraner som gör upp mot varandra kommer det inte att likna någonting åskådare sett tidigare, säger Fredrik Lööf.

Tävlingen i Portsmouth kan följas i direktsändning på TV4 Play.

Deltagande lag:
Artemis Racing, Sverige
Land Rover BAR, Storbritannien
Groupama Team France, Frankrike
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Softbank Team Japan, Japan
Oracle Team USA, USA, (Försvarare av America’s Cup-titeln)

Nästa deltävling i Louis Vuitton America’s Cup World Series avgörs i Göteborg 27-30 augusti.

redaktion@pakryss.se

, ,