Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Fokus på vattenåtgärder och vem som ska betala i Almedalen

5 juli, 2016 – 12.34 Kommentarer inaktiverade för Fokus på vattenåtgärder och vem som ska betala i Almedalen

RandomHaVEn stor del av Sveriges vatten mår inte bra och uppnår inte vattendirektivets krav för god status. Åtgärder behövs men vem ska betala? På årets Almedalsvecka som just nu är i full gång sätter Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den frågan i fokus.
– Vi har utvecklat en metod för att analysera betalningsförmåga inom olika sektorer. Under vårt seminarium presenterar vi metoden och diskuterar fördelningen av kostnader, säger enhetschef Marie Berghult.

HaV:s seminarium ”Vem ska betala för vårt vatten?” handlar om fördelningen av kostnader för vattenåtgärder. Det hålls onsdag den 6 juli kl 10 på Aktuell Hållbarhet Arena i Gotlands museum och leds av Marie Berghult, chef för havs- och vattenmiljöenheten. Med på scenen är Bisnode, Vattenmyndigheten Bottenhavet, Lantbrukarnas Riksförbund, Naturskyddsföreningen och Energiföretagen Sverige.

HaV bildades i juli 2011 och har deltagit i Almedalsveckan varje år sedan dess. I år arrangerar myndigheten åtta seminarier och sitter med i olika paneler. Dricksvatten, havsplanering, kostnader för vattenåtgärder och marint skräp är några teman.

– Vårt syfte med att delta i Almedalen är att kunna att föra fram väsentliga frågor och att lyssna till vad andra säger när det gäller havs- och vattenmiljö. Det ger också möjligheter för oss att knyta nya kontakter, säger Charlotte Benjaminsson, tf kommunikationschef på HaV.

Den 5 juli arrangerar HaV seminariet ”Allt vatten går att dricka – men vill vi?” på Svenskt Vattens arena. Seminariet handlar om avsaltat vatten och om det är lösningen på dricksvattenförsörjningen i framtiden.

Den 6 juli arrangerar HaV seminariet ”Har din vattenflaska hamnat på Fiji?” på Sidas arena Sverige i världen. Seminariet handlar om problemen med marin nedskräpning och hur en medveten konsumtion kan bidra till att nå det globala målet om hållbar användning av haven och minska fattigdomen på Stillahavsöarna.

Och på Östersjödagarna den 6-7 juli samlas forskare, politiker, debattörer och andra intressenter för att gemensamt diskutera frågor om hållbar utveckling och naturskydd i Östersjöregionen. HaV samarrangerar tre seminarier som webbsänds:

  • ”Framtidsvision Östersjön” arrangeras tillsammans med Världsnaturfonden, WWF
  • ”Kryssning i algsoppan?” arrangeras tillsammans med Uppsala Universitet Campus Gotland
  • ”En livsmedelsstrategi för hav i balans” arrangeras tillsammans med Havsmiljöinstitutet

Du kan läsa mer om Havs- och vattenmyndighetens aktiviteter under Almedalsveckan på deras hemsida.

Även Hållbara Hav och Briggen Tre Kronor af Stockholm finns på plats under Almedalsveckan, för att prata om Östersjöns framtid.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,