Plundringståg, upptäckarlust och internationella maktkamper. Den nya podden Vikingar är ett ljuddrama som berättar om vikingarnas liv, drömmar och drivkrafter. Berättarröst är Gustaf Skarsgård.  När berättandet börjar är det 800-tal. Ragnar Lodbrok leder 50 träskepp på ..." /> Följ med på vikingafärd i ny podd | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Följ med på vikingafärd i ny podd | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Följ med på vikingafärd i ny podd

12 december 2022 – 12:22 Kommentarer inaktiverade för Följ med på vikingafärd i ny podd
Följ med på vikingafärd i ny podd

Plundringståg, upptäckarlust och internationella maktkamper. Den nya podden Vikingar är ett ljuddrama som berättar om vikingarnas liv, drömmar och drivkrafter. Berättarröst är Gustaf Skarsgård. 

När berättandet börjar är det 800-tal. Ragnar Lodbrok leder 50 träskepp på väg ut i strid. I början av 1000-talet beger sig upptäckaren Gudrid Thorbjörnsdotter ut på en livsfarlig seglats till Nordamerika. Ungefär samtidigt i Sigtuna ställs Ingegerd Olofsdotter inför ett omöjligt val. År 1030 lider den 15-årige Harald Hårdråde ett svidande nederlag och svär på att hämnas och återvända som Norges kung.

Karaktärerna i Vikingar finns omskrivna i isländska sagor, bland annat i Snorre Sturlassons sagor från 1200-talet, men också i andra nedtecknade myter och legender. 

– Vi ville täcka in vikingatiden både geografiskt och tidsmässigt med övergången från hedendom till kristendom, säger producenten David Rune.   

I podden tolkas vikingarnas liv i berättad form med dramatiserade inslag. Berättaren varvas med skådespelare som agerar huvudpersoner, intervjuade som i en modern dokumentär. Den spänningsskapande musiken är specialskriven av kompositören och pianisten Matti Bye. 

­– Jag älskar äventyr! Och att föreställa sig att vara på en liten båt på det stora havet på väg mot det fullkomligt okända är en vidunderlig tanke som sätter igång så många olika känslor. Det var en fröjd att sätta musik till den här berättelsen, säger Matti Bye. 

Lyssna på Vikingar och läs mer om karaktärerna och de olika berättelserna här.

Foto: Sveriges Radio