Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Försenad avfärd

3 april 2014 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Försenad avfärd

Ostindiefararen Götheborgs Expedition China 2014 har drabbats av finansieringsproblem och fartyget måste skjuta på avfärden en dryg månad. Man planerar nu att kasta loss 4 maj.

ostindiefararenÄventyret på 12000 sjömil startar med skeppets avsegling från Sverige mot Medel-havet. Därefter går rutten ner genom Suezkanalen över Indiska Oceanen med målet att segla in i Quanzhou lagom till Kinas nationaldag den 1 oktober 2014. För att hinna fram till Kina i tid blir man nu tvungen att stryka hamnstoppen i Kristiansand, London, Cannes och Genua.

Finansieringsproblemen beror på att de kinesiska myndigheterna har infört strängare valutautförselsregler. Därmed har Svenska Ostindiska Companiets kinesiska partner blivit tvungen att vänta länge på att få transferera delar av huvudfinansieringen till Sverige. Här hemma vill man inte påbörja expeditionen förrän all finansiering är på plats. Styrelsen är dock vid gott mod: ”Om vi ser det från den ljusa sidan så får vår fasta besättning mer tid att rigga klart skeppet och vi får även ett mer gynnsamt väder och fördelaktiga vindar under expeditionen”.

Expedition China 2014 är startskottet för World Tour 2020 och den första expeditionen av många under de kommande åren. Asian Tour 2015 står redan på tur och lanseras under nästa år därefter kommer nya expeditioner runt om i världen att ta vid. Ostindiefararen Götheborg kommer att återvända till sin hemmahamn lagom till staden Göteborgs 400 års jubileum under våren 2021.

Vill du vara med om ett fantastiskt äventyr – ta chansen och segla med på något av benen!

För mer info, se www.soic.se