Hem » Nyheter

Nyheter

Forskaren: Så styr du mot ett hållbarare sjöliv

4 juli 2019 – 12:00 Kommentarer inaktiverade för Forskaren: Så styr du mot ett hållbarare sjöliv

De flesta är överens om att vi borde värna om vår havsmiljö, men få besitter kunskapen som krävs för att göra det fullt ut. Det menar flera forskare som föreläser på Almedalsveckan i Visby.

En av dem är Sofia Wikström, docent vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet. Tillsammans med en större grupp har hon sammanställt befintlig forskning för att kunna dra slutsatser om hur fritidsbåtar påverkar vattenmiljön längs den svenska kusten. Under Almedalsveckan finns hon på plats i Visby och håller ett seminarie om gruppens fynd.

Hallå där Sofia Wikström, vad har ni kommit fram till med hjälp av den här forskningen?

– Ska man lyfta några saker så är det att utbyggnad av bryggor och småbåtshamnar längs den svenska kusten har ökat under en lång tid och fortfarande gör det. Bryggor byggs ofta i grunda, vågskyddade, miljöer, det är också de miljöer som är allra mest känsliga för påverkan av båtar.

– Utöver det diskuterar vi också bottenfärg och den problematiken. Tjugo procent av den koppar som släpps ut i havet kommer från fritidsbåtar. Den största utsläppskällan är ju den kommersiella trafiken, men tjugo procent är ändå ett substantiellt utsläpp.

Är det en hållbar utveckling på fritidsbåtlivet i dagsläget?

– Slutresultatet vi kommer fram till i rapporten är att det inte kan fortsätta växa på det här sättet. Jag personligen har lite svårt att se fritidsbåtar som ett enormt stort miljöproblem, men det finns absolut dilemman. Det finns andra forskare i gruppen som är mer kritiska än vad jag är.

– Jag har ju sett hur utvecklingen gått kring engagemanget för miljövänliga bottenfärger. Hur båtorganisationer, privatpersoner och branschen har kommit med på tåget och jobbar stenhårt för att bli av med de här gifterna. Min förhoppning är att man ska kunna jobba på liknande sätt även med andra miljöfrågor. I grunden är ju de som är ute i båt mycket intresserade av att värna om miljön. Det handlar kanske mer om okunskap.

– På land ser man om man kör sönder marken, men det gör man inte under ytan. Vi behöver öka förståelsen för det, det är lite mitt motiv att vara med i sammanhanget. För att nå en lika fin respons som den som blivit kring bottenfärger.

Vad är då docent Sofia Wikströms främsta tips för att styra mot ett hållbarare sjöliv?

  • ”Bottenfärgen förstås, att inte använda mer gifter än nödvändigt. Går det att ta till helt giftfria medel så är det det allra bästa. Till exempel skrovduk eller att förvara mindre båtar på land.”
  • ”När det gäller motorer så finns det mer och mer miljöbra alternativ. Gå över på fossilfria bränslern eller som fler och fler gör, till elmotor. Har man en gammal skruttig motor så kan man göra en del där.”
  • ”Sen handlar det om att informera sig om hur det ser ut under ytan där man bor och åker. Det finns ganska fina kartor om var det finns undervattensängar eller var torsken leker. Fisken leker ju ofta under våren, så då kanske man ska vara extra försiktig när man kör in i grunda vatten som kan vara barnkammare för fisk.”

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , ,