I november visas en 3D-printad båt i ett stycke upp på Innodex under Elmia Subcontractor mässan. Båten har skrivits ut hos Rise och är resultatet av ett samarbete mellan Rise och Cipax, som äger båtmodellen ..." /> Första 3D-printade båten i Europa | På Kryss Första 3D-printade båten i Europa | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Första 3D-printade båten i Europa

2 november, 2021 – 10.02 En kommentar
Bild: Elmia Subcontractor

I november visas en 3D-printad båt i ett stycke upp på Innodex under Elmia Subcontractor mässan. Båten har skrivits ut hos Rise och är resultatet av ett samarbete mellan Rise och Cipax, som äger båtmodellen Pioner.

3D-printning innebär att enskilda exemplar kan tas fram och att inga gjutformar behövs. På så sätt kan kostnaden hållas nere. Utmaningen vid 3D-printning kan vara behovet av en hel del stödmaterial och därmed svinn. Men genom att anpassa den ursprungliga båtdesignen för 3D-utskrift var det, enligt Pioner, möjligt att tillverka båten med mindre än fyra procent genererat materialavfall.

– Med den här tekniken får vi långt större frihet i designen av våra båtar. Vi behöver inte längre vara låsta i en form utan kan fritt göra justeringar eller tillägg, och sedan enkelt skicka designfilen till printen, säger Dag Eirik R Thomassen, vd på Pioner.

Redan idag finns ett stort intresse för specialdesignade båtar bland företagets kunder, enligt Pioner, eftersom 3D-printning gör att tillverkningen kan skräddarsys i en helt annan utsträckning.

– Vi har bland annat Polisen, Räddningstjänsten och Försvarsmakten som kunder. Där ser vi att vi kommer att kunna formanpassa båtar efter deras individuella behov, exempelvis för brandsläckningsinstallationer, spaningsutrustning, gasmasker och dykutrustning.

En kommentar »