Det är köparens marknad i båtbranschen. Nu är tiden inne för att göra verklighet av drömmen. Men hur ska man tänka när man köper sin första båt? Vad är ett bra pris? Och vilka fallgropar ..." /> Första båten | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Första båten | På Kryss
Hem » Ombord

Ombord

Första båten

30 mars 2013 – 15:51 Kommentarer inaktiverade för Första båten
Stortriss

StortrissDet är köparens marknad i båtbranschen. Nu är tiden inne för att göra verklighet av drömmen. Men hur ska man tänka när man köper sin första båt? Vad är ett bra pris? Och vilka fallgropar bör undvikas? På Kryss har hämtat in de bästa tipsen från nio unga som nyligen skaffat sig en egen ögonsten av trä, plast eller stål. Men först kommer chefredaktören Micke Westins bästa tips:

1 Köp inte större båt än vad du behöver. Börja med en liten lättskött båt, snarare än att köpa den största som du har råd med. Använd pengarna som du får över att göra längre semestrar eller unna dig något restaurangbesök då och då. Båten får inte bli en (ekonomisk) belastning – då försvinner det roliga med båtlivet.

2 Besiktiga båten. Titta noga överallt; efter rost, fukt, ”skutlukt” (mögel) och ruttet trä eller eftersatt underhåll. Lacksläpp på träinredning kan avslöja att det finns läckor och ett knarrande däck kan visa på problem med delamination (håligheter mellan plast och distansmaterial; är dyrt att laga). Ta gärna hjälp av någon som kan båtar och lär dig så mycket som möjligt samtidigt. Ta på slutet hjälp av en professionell besiktningsman för de delar du inte kan själv, det är inte osannolikt att dennes kostnad kan sparas in med bättre prutargument.

3 Tappade sugar. Det går att hitta båtar billigt eller nästan gratis, och de behöver inte vara vrak! Det finns många som har fått slut på pengarna, lusten att renovera eller kanske skilt sig, som gör att de vill eller måste göra sig av med sin båt. Numera finns många Vegor och Maxi 77:or i hyggligt skick som står mer eller mindre övergivna på båtklubbarna. Fråga runt!