Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Först runt jorden utan stopp

3 maj, 2019 – 13.18 10 kommentarer

Anders Eriksson blev i morse förste svensk någonsin att färdas solo runt hela jorden utan stopp.
”Jag firar med en kopp extra starkt kaffe”, hälsar rekordseglaren från Atlanten till På Kryss läsare.

Efter 207 dygn till havs blev Anders Eriksson på fredagsmorgonen förste svensk någonsin att färdas jorden runt nonstop på egen hand. Anders startade rekordförsöket på Las Palmas i oktober förra året och har varit till havs sedan dess utan att lägga till i någon hamn eller fylla på förråden med annat än regnvatten och egenfångad fisk. Anders Eriksson och hans ketch Malala korsade på fredagen samma longitud, längdgrad, som han passerade den 18 oktober förra året. Därmed har han seglat ett helt varv runt jorden och korsat både samma longitud och ekvatorn två gånger.

”Ute blåser en liten kuling från syd. Det är mulet med jagande låga moln. Tonen i riggen är väl igenkänd från sydliga latituder. Jag klappar mig på axeln och firar med en kopp extra starkt kaffe”, hälsar Anders Eriksson via ett satellitsänt mejl.

Det var den 8 oktober förra året som Anders inledde sitt andra rekordförsök jorden runt nonstop. Starten gick från Las Palmas söderut i Atlanten förbi Sydafrika via Indiska oceanen och Södra ishavet söder om Australien till Kap Horn och sedan tillbaka norrut i Atlanten mot hemmahamnen i Ljungskile. Det svenska rekordet att segla jorden runt slog Anders när han på fredagsmorgonen korsade longituden 23° 34′ V som var den västligaste longitud som han nådde under färden söderut i Atlanten.

Anders Eriksson

Anders Eriksson äter frukost ombord på Malala.

En handfull svenskar har inlett rekordförsök jorden runt nonstop, men ingen har tidigare kommit längre än Indiska oceanen innan någon form av haveri satt stopp. Anders Eriksson har mött många motgångar i form av hårt väder och utrustning som har gått sönder, men har kunnat fortsätta utan att behöva lägga till eller ta emot hjälp. Den ende svensk som rundat jorden till havs tidigare är Roger Nilson som 2001 var navigatör på trimaranen Innovation Explorer.

Christer Fuglesang som har varvat jorden ett par hundra gånger ombord på rymdfärjan Discovery är också erfaren seglare och imponerad av rekordseglingen.
– Häftigt! Det längsta jag färdats nonstop är 21 dygn – över Atlanten i segelbåt 1979. I rymden var det som mest 14 dygn i sträck, men då tog Atlantkorsningarna bara 20 minuter. Anders färd är ett mycket större prov på uthållighet!

För drygt femtio år sedan tog sig den första människan runt jorden utan stopp. Britten Robin Knox-Johnston startade och gick i mål i Falmouth med sin ketch Suhaili och väckte stor uppståndelse vid målgången 1969. Förra året startade cirka fyrtio båtar med soloseglare som har försökt göra om bedriften. De flesta har tvingats avbryta efter större eller mindre haverier, men ingen person har omkommit i samband med rekordförsöken.

Anders Eriksson passerade longitud 23° 34′ V klockan 4 på fredagsmorgonen, skeppstid, på breddgraden 46° 13′ N. Anders planerar att fortsätta nonstop till hemmahamnen i Ljungskile, i Bohuslän, som han hoppas nå i slutet av maj.

Anders båt, SY Malala, är en ketchriggad OR 40 i stål. Anders har tidigare seglat jorden runt, med många stopp längs vägen, i en Vagabond 31 som han har byggt själv. Han är sjökapten och har bland annat varit skeppare på Ola Skinnarmos båt under expeditionen genom Nordostpassagen och bogserat isberg utanför Grönland. Till vardags är han befälhavare på lotsbåtar på Västkusten.

På Kryss har följt Anders Eriksson hela vägen runt jorden via två oberoende sändare som når satelliter (ais och Iridium Go). I november började han att skriva ett veckobrev på pakryss.se och har sedan tidigare en blogg på egen hemsida och Facebook (se nedan).

LÄS MER: Anders Erikssons Facebooksida med daglig rapportering
LÄS MER: Anders Erikssons hemsida Sailing Malala

LÄS MER: Anders Eriksson skriver om erfarenheterna efter sina 65 dygn till havs under första nonstopförsöket i På Kryss nr 8, 2018

Nonstop jorden runt

Efter 207 dygn till havs utan stopp slöt Anders Eriksson och hans Malala cirkeln jorden runt.

Anders Eriksson

Anders Eriksson har lagat både segel och viktig utrustning som vindroder under sin rekordfärd runt jorden.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , , ,

10 kommentarer »

 • Rob skriver:

  Congratzzz Anders! Well done. We should meet for strong coffee when you’re in Stockholm.

 • Anders Bäckström skriver:

  Spännande att följa din tur. Strong prestation. Grattis.
  /Anders Bäckström, Öregrund

 • Stefan Helsing skriver:

  Grattis Anders
  Att läsa dina veckobrev har varit jätte intressant.
  Välkommen hem till ett kallt Svedala
  Stefan Helsing
  65N (Luleå)

 • Ulla Svensson skriver:

  Grattis Anders! Och tack för att vi fått vara din ”besättning” genom att följa dina resebrev!
  Ni som inte läst dem har något fantastiskt framför er!
  Ulla & Roger s/y Querida

 • Åsa Pettersson skriver:

  Grattis! Vilken prestation. Jättekul att följa dina veckobrev.//Åsa

 • Marianne skriver:

  BRAVO Anders, vilken fantastisk segling! Har följt veckobreven med spänning.

 • Gustav Brax skriver:

  GRATTIS Sir Anders!
  Vilken seglingsbragd!
  Kryssarklubbens Skeppsklocka till Anders!
  Gustav och Anna
  S/Y Muckle Flugga

 • Olle Fredholm skriver:

  Grattis!

 • Rutgerson Marin skriver:

  Fantastiskt Anders. Vi är stolta över dig! Bättre produkttestare kunde vi inte få. /Vännerna på Rutgerson Marin i Marstrand

 • Svenska Kryssarklubben skriver:

  Grattis Anders! Vilken prestation!