Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Förste svensk genom Nordvästpassagen

26 november, 2010 – 08.00 3 kommentarer

Petter Norberg från Härnösand blev troligen förste svensk genom Nordvästpassagen i början på 1900-talet, och andre Skandinav efter norske Roald Amundsen.

I samband med att Ariel4 gick genom Nordvästpassagen sommaren 2010 mejlade ett par personer in att det möjligen var så att redan för runt 110 år sedan gjordes en sådan resa på egen köl av utvandrade Petter Norberg.

I en artikel i På Kryss 1976 skrivs följande:

”Vi efterlyste nyligen i På Kryss om någon läsare satt inne med upplysningar om Peter Norberg, som påstods ha varit den man som, näst Roald Amundsen, först hade lyckats segla genom Nordvästpassagen.

Snart nog försåg Folke Ludwigs oss med en tidningeartikel från Stockholms Dagblad i november 1931, ingående i OR Lnadelius i Riksarkivet förvarade utlandssvenska samling.

Av artikeln framgår att Peter Norberg föddes i Härnösand i början av 1860-talet, och i sin ungdom försörjde sig genom att sälja såpa från dörr till dörr. Sedan gick han till sjöss, för att 1886 gå iland i New York.

Pälsjägare
Det var Klondyke som lockade, men i Dawson City var lättfånget guld lättförgånget, och han drog sig till norra Canada för att bli pälsjägare. Han slog sig ihop med en indiangrupp och gifte sig med hövdingadottern. Det var en hård tid av kyla och tidvis svält.

Norberg och hans hustru lämnade stammen och byggde sig en hydda vid Crow River, där dottern Agnes kom till världen, följd av sonen John.

Allt efter som pälsdjuren drog sig norröver måste Peter följa med, men till slut blev klimatet för hårt för barnen, och de sändes till en missionsskola. Där omkom hustrun av köld under en slädfärd, sedan hon hade tagit av sig sin päls i stormen för att skydda två systerdöttrar.

Egna fartyg
För den ensamme Peter följde nu några år av strapatser och äventyr, som hos eskimåerna gav honom namnet Paig Galluk, eller Peter den Store. Han blev anställd hos den legendariska Hudson Bay Company för att upprätta depåer öst om Bernhard Harbour. Det lyckades, även om hans första skonare gick i sank.

Han blev nu sin egen, och skaffade sig sina egna fartyg. Det hade nu gått sju år sedan han sett sina egna barn, som han nu besökte, och som två år senare blev hans medhjälpare.

Under tiden hade den danskfödde upptäcktsresanden Knud Rasmussen stött på honom och de tillbragte en sommar tillsammans. Det var då  Rasmussen fann att Norberg blivit, näst Amundsen, den första som lyckats forcera Nordvästpassagen (trots att över fyrtio fartyg hade försökt detta), med ”en liten båt som knappast kunde kallas fartyg och som var byggd för åtskilligt lugnare vatten”, enligt Rasmussen.

Med sina barn seglade Peter sedan ett antal fartyg, av vilka flera blev vrak, i olika delar av dessa fientligt sinnade trakter. Efter en sådan förlisning fick Peter och Anges vandra miltals till fots för att i Bernhard Harbour få fatt på ett fartyg och undsätta brodern Johnny, varv båt hade drivit i land.

Förmögen
Nu tyckte Peter att barnen behövde se något annat än snö och is, och kostade på sexton tusen dollar för en resa till civilisationen. Han var med andra ord en förmögen man.

Så gifte sig dottern, och Johnny blev sin egen, men just 1931 – då artikeln skrevs – hade Peter bjudit dem på en ny resa till USA, med chartrat flyplan. Peter planerade då att ännu ett par år arbeta i norr, men sedan slå sig till ro i Vancouver. Han var då närmare sjuttio år.”

Lennart von Post har skrivit en bok om Petter Norberg, som kom i tryck 2010. Boken heter ”Man är väl icke nordbo och viking för intet…!” och är 68 sidor lång och beskriver Petters äventyr i norra Kanada för 100 år sedan. Boken kan köpas genom författaren, genom att mejla lennartvonpost@hotmail.com eller ringa 0611-187 90. Pris 100 kronor + porto 24 kronor.

3 kommentarer »

 • Bruno Lundqvist skriver:

  Petter Norberg var bror till min farfar Oskar Leonard Norberg.Petter o Oskar härstammar från släkten Högberg i Högsjö Deras mamma var en i en syskonskara på 17 syskon.Under upväxtåren då tiderna var svåra blev både Petter o Oskar Utaktionerad till den familj som ville ha minst ersättning. för dom.När Petter blev 18 år mönstrade han på en Brigg i Härnösand Briggen hette Methodius.Efter många resor rymmer Petter och hamnar i Sydafrika sedan i Klondayk och letar guld historien säger att han kamperade med en guldgrävare som kallades lucky swed.Dottern Agnes blev en stor kvinna i NWT i Innuvik.Petter Norberg harfått en Ö uppkallad efter dig Utanför Innuvik I NWT ön Kallas Norberg Island.Än i dag talas de om Norberg som en stor man i Innuvik .Petter Norberg var född 1876 i Härnösand

 • Erik Norberg skriver:

  Petter var storebror till min farfar Oskar Norberg f. 1882. Finns många myter och historier om denne man i vår släkt, väldigt kul att Lennart von Post skrivit denna bok om Petter. Recensionen ovan är däremot inte så bra på fakta, som också påpekats, Petter var heller inte mer än 56-57 år när han försvann. Enligt en del uppgifter lär han ha drunknat i Bloody Falls men ingen var där när det hände.

 • Magnus Sandholm skriver:

  Hej.
  Citat…
  Petter Norberg från Härnösand blev troligen förste svensk genom Nordvästpassagen redan i slutet på 1800-talet, och andre Skandinav efter norske Roald Amundsen.
  Slut Citat.

  Amundsen passerade Nordvästpassagen 1903. Bra jobbat.