Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Frisk vind på skutsamling i Mollösund

14 oktober, 2016 – 14.25 Kommentarer inaktiverade för Frisk vind på skutsamling i Mollösund

”Vi ska strax gå igenom Lilla Jungfruhålet vid ingången till Hjärterösund. Imorgon är det skutrace från Skärhamn till Mollösund. Stick dit och titta!”

Uppmaningen var ett sms från Ulf Sandström på granna sköyten Laura från Asperö, på väg mot Skärhamn med besättning på fredagskvällen. Det var redan mörkt, lilla hålet är trångt och smalt. Här finns bränningar och grund. Här vill man inte möta någon.

Lördag, 8 oktober. Frisk vind från nordost. Riktigt kutterväder säger folk. Nu är vi uppe på Klockeberget ovanför kyrkan i Mollösund – klassisk utsiktspunkt för span över havet. Fjorden är fylld av segel, men där nere i hamnen ligger redan Laura tillsammans med Kryssarklubbens Gratitude.
– Vi kom in som tredje båt berättar Ulf Sandström, lycklig skeppare på Laura.
– Jag är väldigt nöjd med min besättning, alla kvinnor, och vi kom bara en knapp minut efter Wilhelm R Lundgren. Gratia vann, hon seglades mycket bra och det var välförtjänt. Runt femton meter hade vi i byarna och vi fick en kanonfin segling.

Jerker Paulusson

Jerker Paulusson, Seglarskolan.

Den hårda vinden ställde till det rejält för en del av deltagarna i skutträffen. Sjöräddningens Mikael Hinnerson på Wilhelm R Lundgren berättar om flera incidenter:
– Ja, det var en del skörade segel vet du. Och Westkust fick problem med rodret men vi fick ner dykare som kunde fixa det. Danska Loa fick en tamp i propellern och fick bogseras till kaj.

En knapp klyvarbom från Laura ligger Gratitude där jag träffar en smått euforisk Jerker Paulusson, ordförande för Seglarskolan, på däck.
– Vi hade en frisk, härlig segling och det är ju extra kul när någon av Kryssarklubbens båtar vinner. Gratia vann vandringspriset, en släploggsrotor monterad på en träplatta. Och nu är det bara tre seglingsdagar kvar innan avriggning helgen 22-23 oktober.

Skutträffen arrangeras av Föreningen Västkustskutorna med start den första fredagen i oktober varje år. I Stockholms skärgård finns motsvarigheten Saltkråkan race som arrangeras första helgen i oktober.

Atene

Atene med hemmahamn i Skärhamn.

Gratia

Seglarskolans Gratia var först i mål, men inte i hamn.

Skutträffen Mollösund

Seglarskolans Gratia, Atlantica och Gratitude.

Söndag, 9 oktober. Ett nytt mejl i inkorgen, nu från Jerker på Gratitude, som berättar om en grann segling hem till Vita Gaveln i Göteborg.
”Det är frisk nordost och vi loggar 8 – 10 knop hela tiden. Det har redan börjat pratas om julsegling…”

John Brovik
redaktion@pakryss.se

Bilder: Britt-Marie Brovik

, , , ,