Från och med den 15 juni är alla fritidsbåtar från Sverige välkomna till Ålands skärgård igen utan att behöva genomgå någon gränskontroll. Varje sommar fylls den åländska skärgården av svenska fritidsbåtar och även om det ett ..." /> Svenskar välkomna till Åland med vissa reservationer | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Svenskar välkomna till Åland med vissa reservationer | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Svenskar välkomna till Åland med vissa reservationer

17 juni 2020 – 11:00 5 kommentarer
Fritidsbåtar välkomna till Åland i sommar

Från och med den 15 juni är alla fritidsbåtar från Sverige välkomna till Ålands skärgård igen utan att behöva genomgå någon gränskontroll.

Varje sommar fylls den åländska skärgården av svenska fritidsbåtar och även om det ett tag såg osäkert ut är det nu tillåtet att besöka Åland igen med båt. Fritidsbåtar i trafik mellan Schengenländer har från och med den 15 juni 2020 inte längre någon lagenlig skyldighet att inställa sig för gränskontroll vid en sjöbevakningsstation. Så passa på att utforska alla vackra vikar och tusentals öar i den åländska skärgården i sommar. Här finns också gott om gästhamnar, ofta på promenadavstånd från affärer och restauranger

Personer som anländer från bland annat Sverige, Tyskland och Ryssland ska under 14 dygn begränsa onödiga närkontakter och självmant hålla sig i karantän vid ankomst till Åland.

5 kommentarer »

 • Anki Jansson skriver:

  enligt gränsbevakningens nätsidor ”I fritidsbåttrafiken mellan Finland och Sverige har gränsövervakningen mellan Finland och Sverige upphört och trafiken är möjlig utan begränsningar.” Ni kan alltså i princip komma hit även på nöjesseglats. Däremot rekommenderar hälsomyndigheterna frivillig karantän i 14 dagar. Detta betyder, att ni inte skall träffa folk, gå i affärer och på restauranger osv utan hålla er isolerade på ert boende (båt) för att undvika att smitta ner någon här. Frivillig betyder att ingen kommer och kommenderar er eller polis spärrar in er, om ni trots allt rör er bland folk. Lite svårt blir det ju med båt, men restaurangerna här lärde sig på våren att leverera take-away och en massa affärer införde nätbutiker på webben. Detta är alltså ett undantag från ovan citerade generella resebegränsningarna (giltig orsak) från Sverige.

 • Navigatören skriver:

  Observera att det enda som har försvunnit är övervakningen av fritidsbåtar vid gränsen. Finland har INTE öppnat för fritidstesor från Sverige vad jag har förstått. En stark rekommendation om 14 dygns karantän gäller därför fortfarande. Vänligen beakta detta om ni kommer österut…

 • Janne skriver:

  OBS 14 dygn karantän vid ankomst till Åland!!!

 • Norman skriver:

  Hej det lät bra men kanske lite svår tolkat när man gå in på olika hemsidor. Men jag tolka det så där: om man har en anledning, ingen nöjesresa är man välkommen med sin fritidsbåt, anas inte.
  ”Det kan till exempel vara fråga om resor av familjeskäl eller personliga skäl, eller att personen har en fastighet, bostad eller fritidsbostad i Finland. Återresor gäller förutom finska medborgare också alla i Finland bosatta medborgare i EU- och Schengenstater och deras familjemedlemmar samt tredjelandsmedborgare som vistas i Finland med uppehållstillstånd. Arbetsresor är möjliga för medborgare i EU- och Schengenländer samt för brittiska medborgare.”(https://www.regeringen.ax/coronaviruset-covid-19/rekommendationer-annan-info-fran-landskapsregeringen/information-om-atgarder-minska-risk-smitta-covid-19-vid-inresa-0)
  Rätta gärna mig om jag har fel!

 • TBO skriver:

  Är det sant! Trevligt! då styr jag om skutan till Ålands underbara skärgård! Riktning Kökar!