Den 120 år gamla legendariska kappseglingsbåten Garm IV har återuppstått i form av replikan Spirit of Garm IV. I juni sjösattes båten och redan i juli är tanken att hon ska segla Gotland Runt. Segelbåtsprojektet startade ..." /> Garm IV återuppstår i ny skepnad | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Garm IV återuppstår i ny skepnad | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Garm IV återuppstår i ny skepnad

15 juni 2021 – 09:25 En kommentar
Garm IV återuppstår i ny skepnad

Den 120 år gamla legendariska kappseglingsbåten Garm IV har återuppstått i form av replikan Spirit of Garm IV. I juni sjösattes båten och redan i juli är tanken att hon ska segla Gotland Runt.

Segelbåtsprojektet startade i en skogsdungei norra Sörmland där hela träd, som fortfarande växte, köptes för att få virke till båten. Själva bygget utgår från ritningar hittade på Sjöhistoriska museet. Förebilden, Garm IV, var byggd i nitad stålplåt, men de sex entusiasterna som står bakom projektet valde istället att använda svenska träslag.

Gänget från Oxelösund har på frivillig basis lagt ner över 15 000 timmar på bygget. En förutsättning har varit att många i gruppen är pensionärer.

– Gunnar Mellgren som ritade den här båten var ett geni, han gjorde oerhört snabba båtar. Det som gjorde att vi föll för projektet var att det har en sådan historia. Vi har gamla verktyg och alla snickerier är handgjorda. Som alla block, de har vi gjort för hand i stället för att bara köpa 120 stycken, säger Kurt Rasmussen, projektledare, till Södermanlands Nyheter.

Garm IV vann den prestigefyllda kappseglingstävlingen Kieler Woche för första gången 1902 och nu hoppas gruppen kunna återupprepa bragden 2022. I sommar är tanken att Spirit of Garm IV ska delta i Gotland Runt – om allt hinner bli klart förstås.

Bild: Fredrik Eriksson

En kommentar »

  • birger winbladh skriver:

    Det var roligt att denna säkert snabba båt återuppstår. Hon är ju snarast en fenkölsracer. Jag tror det var henne vi träffade hos familjen Törneman på Ornö i slutet på 50-talet med ett härligt kaxigt gäng ombord. Vi seglade stjärnbåt. De ansåg sig kunna segla från alla båtar i skärgården. De seglade i alla fall fortare än vi. Hon gick då under smeknamnet Rostsi pga sitt inte helt perfekta skick för att tala i understatements. Lycka till med repliken och jag är full av beundran för att ni klarat detta stora träbygge!