Hem » Nyheter

Nyheter

Garmin köper Navionics

30 oktober, 2017 – 17.12 2 kommentarer

Amerikanska Garmin köper italienska Navionics. Varumärket Navionics behålls och gällande avtal berörs inte, uppger Garmin.

Garmin har vuxit till en av navigationselektronikens jättar sedan starten 1989. Företaget har sin bas i tillämpningar av gps-teknik, inte minst plottrar, och har på senare år hängt på frilufts- och löpartrenderna med bärbara navigationshjälpmedel. För båtfolket har företaget varit ett begrepp sedan 1990-talet. På senare år är appen Garmin Bluechart Mobile också ett alternativ bland det stora utbudet av navigationsappar.

Navionics startade i Italien några år innan Garmin, också med hårdvara som hängde på gps-teknikens möjligheter. Företaget var först på marknaden med en elektronisk plotter. Men sedan 2007 har företaget helt fokuserat på mjukvara, elektroniska sjökort. Appen Boating Europe HD är en av de mest populära navigationsapparna även i Sverige.

navionics

Vy från Navionics app Boating Europe HD.

Garmin köper nu Navionics och meddelar att de ska kombinera de två företagens produkter. Exempelvis genom att optimera Navionics sjökort i Garmins BlueChart och LakeVu.
”Vi kommer att bibehålla varumärket Navionics och fortsätta supporten till befintliga kunder”, skriver Garmin i ett pressmeddelande.
Hur Garmin väljer att göra i praktiken med de två apparna återstår att se.

Svenska Kryssarklubben har tillstånd att använda Navionics sjökort för medlemmar på SXK:s webbplats. Navionics har inte meddelat några förändringar i överenskommelsen om den tjänsten.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

2 kommentarer »

  • Lasse skriver:

    Mycket tråkigt. Konkurrensen urvattnas. Garmin är för dominerande och stänger gärna sjösupport för äldre produkter för att man skall bli tvungen att köpa helt ny utrustning.
    Navionics billiga utmärka app med sjökort är klart i farosonen.

  • Lennart Ahlberg skriver:

    Tråkigt att höra för i långa loppet kommer det att nog leda till urvattnade produkter och en marknad med färre valmöjligheter. Många säger att konkurrens är bra och stämmer det så är detta inte bra.