Hem » Läsvärt, Säkerhet

Läsvärt   Säkerhet

Två döda efter trolig gasolycka i naturhamn

24 juni, 2019 – 19.52 2 kommentarer

Ett ungt par hittades döda ombord på en kabinbåt i en naturhamn i Vättern på söndagen. Gasförgiftning är den troligaste orsaken, enligt polisen.

Tidigt på söndagseftermiddagen ringde en person 112 från en naturhamn vid Lilla Hjortholmen i norra Vättern. Den som larmade hade känt gaslukt och tittat närmare på en motorbåt med kabin och sett två livlösa personer. Räddningstjänst, frivilliga sjöräddningen, ambulans och polis skickades till platsen där en man och en kvinna hittades döda ombord på motorbåten som är drygt sju meter lång och har kabin i fören. Ett kapell var på plats från vindrutan till aktern vid tillfället.

Polisen bedömer att det troligtvis handlar om en tragisk gasolycka, men väljer att inte utesluta brott för att få möjlighet att utreda dödsorsakerna. Båten var på måndagen på land och har undersökts av tekniker.
– Våra tekniker avvaktar rättsläkarens utlåtanden innan de drar några slutsatser som vi går ut med offentligt, säger Christina Hallin vid polisen i region Bergslagen och bedömer att det kan ta några dagar innan detaljer från utredningen presenteras.

Kabinbåten är av märket Sea Ray och har gasolspis ombord och en bensindriven motor. Gasol kan i begränsade utrymmen tränga undan syre vilket kan leda till kvävning. Gasol är i sig luktfri, men har en skarpt luktande tillsats för att läckage ska kunna upptäckas. Om gasol brinner med ofullständig tillgång på syre, exempelvis på grund av bristfällig ventilation, kan kolmonoxid bildas som är luktlös och gasen kan även i relativt små koncentrationer leda till dödsfall.

Kryssarklubbens båttekniska nämnd, BTN, rekommenderar att gasolsystem ska ”inspekteras och läcktestas regelbundet, minst en gång om året”. Läs mer om gasolsystem i SXK Båtpärm (för inloggade SXK-medlemmar).

Läs mer om kolmonoxid och vilka varnare som är anpassade för att användas i fritidsbåtar i På Kryss nr 8, 2018. Läs mer om gasolutrustning anpassad för fritidsbåtar i På Kryss nr 5, 2019.

LÄS MER: Kolmonoxidlarm obligatoriskt på brittiska kanaler [ pakryss.se 30 oktober, 2018]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar