Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Gästhamn: Kalmar

14 juli, 2011 – 22.04 Kommentarer inaktiverade för Gästhamn: Kalmar

Kalmar gästhamn har fått ett uppsving. Vi besökte hamnen inför en kulingvarning och fick åka lite berg och dalbana bokstavligt talat. Men på det hela taget imponerar anläggningen och Kalmar är en småtrevlig köping med ett bra utbud av kultur och mer eller mindre nödvändiga affärer.

Kommunen har tagit en del av den gamla hamnbassängen och gjort plats för runt 120 båtar, 84 av dem med akterboj, 12 på Y-bom och sedan längsmed, som denna afton var ganska välfyllt med tre båtar i bredd på många platser. En ung kille möte i gummibåt vid hamningången, men meddelade att jag kunde ta vilken plats jag ville. Det resulterade i att jag i min lilla 27-fotare tog en Y-bomsplats för en max 3,90 bred båt – det hade varit bättre om jag fått tilldelad en bojplats längre in. Överhuvudtaget skulle en mer erfaren och kanske lite mer auktoritär hamnvakt sett till att båtarna placerade sig bättre, nu var det onödigt stora luckor och på kvällen var det båtar som fick gick ut igen eftersom det verkade fullt, men borde varit möjligt att få in ett tiotal båtar till för mitt otränade öga! Väderprognosen hade lovat vindar upp mot 17 m/s och det var många som ville ha skydd. Gästhamnen i Borgholm 15 M norr om Kalmar skulle genomföra Viktoriadagen dagen efter och rapporterades vara full redan sedan två dagar.

Kalmars gästhamn har en ny serviceanläggning längst in i hamnen i samma byggnad som turistbyrån och Högskolan och med fräscha nya toaletter, duschar och bastu. I den yttre delen har man ställt dit två containrar som innehåller dusch och toaletter – jag kan bara hoppas att dessa sjaviga nödlösningar blir ersatta av något mer permanent och ändamålsenligt snarast.

Hamnen ligger centralt och det kryllar av restauranger och pubar, det var glest med folk på en del men så var vädret inte heller det bästa. Precis på kajkanten finns Baronens shoppingcenter med bland annat Clas Ohlson och Kjell & Co, däremot ingen mataffär, men väl McDonalds, som erbjuder gratis internetuppkoppling (vi fick det dock inte att fungera när vi var där). Mer shopping finns runt hörnet och de stora affärsgatorna är bara ett par hundra meter bort från gästhamnen – det senaste är att Ikea har etablerat sig i ett industriområde några kilometer utanför staden. Buss 404 går dit på 10 minuter från tåg/bussstationen 150 meter norr om gästhamnen.

Kultur erbjuds också i mängd, från buskisteater till att länsmuseet har en permanent utställning och fartyget Kronan. Välbevarade Kalmar slott, som fick sitt nuvarande utseende på 1500-talet, har en avdelning för barn, som just denna sommar (2011) hade konstutställning ”Konstens kungar” med målningar av Picasso, Matisse, Miró och Slottskampen som passar barn från 7 år med riddardubbning. Och slottet anordnar såväl sagoläsning som ”princessvandringar” båda dessa från 3 år. Hyr man bil finns mycket att upptäcka i Småland, bland annat alla glasbruken.

Hamnen är relativt oskyddad för vindar från nordost och ost, precis det hållet som kulingen kom ifrån och i den yttre hamndelen gungade de stora båtarna (och jag) ordentligt. Men vinden svepte in i inre hamnen och även där märktes de korta tvära vågorna, för vilka Kalmarsund är känd.

Pris 170 kronor för båtar upp till 10 meter, upp till 270 kronor för båtar upp till 20 meter . El 40 kr och tvättmaskin 20 kr. Dom har ett högsäsongssystem som gör att listan med datum gör prislistan lång och en smula svårtillgänglig, när man dessutom har ett pris för varje meter båt.

Men på det hela taget är Kalmar ett trevligare alternativ än stökiga Borgholm. Kalmar är lätt att gilla, kanske på grund av att det är en gammal sjöfararstad.