Hem » Ombord

Ombord

Gästhamn: Lakhamn, Mönsterås

11 juli, 2011 – 21.45 Kommentarer inaktiverade för Gästhamn: Lakhamn, Mönsterås

Smålandskusten är grunduppfylld och det är långt in till hamnarna – men Lakhamn utanför Mönsterås kan vara värd en liten omväg. En ovanligt lyxig liten marina enligt min mening.

Kalmarsund erbjuder inte några bra naturhamnar och de byggda gästhamnarna är alternativen. Störst är Borgholm men den hamnen är stökig och många besättningar väljer bort den. Kalmar har fått ett uppsving, men lilla Mönsterås erbjuder på hela tre gästhamnar vilken vi har besökt den yttersta, Lakhamn, som är Mönsterås Båtklubbs hamn på semsterön Oknö.

Här ligger också sjöräddningsbåten ”Rescue Rolf Nilsson” och har lite närmare ut i sundet än om den skulle ligga ytterligare 7 kilometer längre in i centrala Mönsterås.

Gästplatserna ligger på insidan av yttre piren. Skyddat från det mesta utom möjligen ostnordost. Ett tiotal långbojar erbjuds, det går det enkelt att knyta fast utan att behöva ligga platt på mage på däck för att nå ner. Säkert kan fler platser gå att ordna.

Hamnen ligger intill en tysk camping ”Regenbogen” som har en nybyggd restaurang (vi provåt och fann den vara av ordinär standard) och en spa-avdelning där även behövande seglare kan få bada bastu, få massage eller ayurvedisk Abhyanga, lerinpackning, ansiktbehandlingar eller träna styrketräning. Det är nästan lyxstandard över det!

Klubben har själva byggt en servicebyggnad med toaletter och två duschar av mycket god standard – bland annat har man riktiga hatthyllor inne i de rymliga båsen. Normalt har man tur om man har en enkel krok för alla väskor och kläder. Andra gästhamnar kan lära sig en del. Tyvärr hade man myntautomater, men de var inte inkopplade och vi kan bara hoppas att de inte kommer att göra det heller. Att hitta femkronor på kvällen på en ö utan affär kommer inte att bli lätt och brukar leda till onda tankar. Jag är säker att varmvattenkostnaden i regel är lägre än kostnaden för att installera myntautomat. Det finns också ett litet tv-rum och tvättmaskin för den som behöver.

Hamnavgiften är 140 kronor för alla storlekar av båt, el 30 kronor extra. Mer info på Mönsterås Båtklubbs webbsida.