Bensin ersätts med el, båtägande med båtpooler, fläsklägg med pulled pork och SXK:s styrelser med… Vadå? Som det ser ut just nu har vi packat in hela tjocka släkten på 40 000 medlemmar i min ..." /> ”Ge Kryssarklubben en bra framtid” | På Kryss ”Ge Kryssarklubben en bra framtid” | På Kryss
Hem » Debatt

Debatt

”Ge Kryssarklubben en bra framtid”

24 november, 2021 – 12.08 En kommentar

Bensin ersätts med el, båtägande med båtpooler, fläsklägg med pulled pork och SXK:s styrelser med… Vadå? Som det ser ut just nu har vi packat in hela tjocka släkten på 40 000 medlemmar i min lilla IF och satt kurs tvärs över Östersjön, utan segel, med dränkta sjökort och en packad kapten. Vilka kommer till vår undsättning? Andra föreningar? Staten? Ungdomarna på vattenskotrar? Framtiden?

”Föreningslivet är inte längre attraktivt” säger en tomte utan förståelse. Fel. Folk vill vara en del av sammanhang, sammankomster, grupperingar och lag. Folk vill känna gemenskap och lära sig att vara på sjön, även om det är för att det ”verkar fett trevligt”. Folk vill vara en del av det som tar ställning, har ett budskap och står upp för vad medlemmarna tycker är rätt. Folk vill dock inte betala en krona till en själlös organism utan vision… För att det tydligen rockade för 50 år sedan.

Varför ska man vara med i Kryssarklubben? En relevant fråga. För att det finns SXK-bojar längs kusten? Där kan man ju enligt allemansrätten lägga till ändå.

Själv har jag precis meddelat valberedningen att jag inte ställer upp för omval i Stockholmskretsen. Jag är 25 år och har varit aktiv funktionär i åtta år. Under nio somrar har jag dessutom varit instruktör och lägerchef på Seglarlägret Malma Kvarn. Vår värdefullaste ägodel.

Jag har också suttit med i Stockholmskretsens styrelse i två år som ordinarie ledamot, men nu kliver jag av. Jag orkar inte mer. Varför detta tjat om att sälja?

Det har saknats tydlighet, vision och ledare som får med sig kretsarna på tåget. Vi har 40 000 medlemmar och alla förutsättningar för att kunna vara pionjärer, men vi har hittills misslyckats. SXK behöver ta ställning. SXK behöver slunga kritik mot beslutsfattare som inte tar våra frågor på allvar. Här verkar generalsekreterare Fredrik Norén vara på rätt kurs, men mycket arbete återstår. SXK behöver engagera sig mer inom miljö, båtägande, ungdomsfrågor, jämlikhet och jämställdhet.

Vi behöver allas erfarenheter och tankar i våra styrelser. Det räcker med gubbarnas gnäll om att världen förändras. Det är ett faktum.

Som många vet finns det motståndare till Malma Kvarn. Det är alldeles fruktan-
svärt. Oavsett om man bor i Norrland eller Skåne så bör alla stå bakom utbildningscenter som Malma. Det är här gemenskap bildas och det är här föreningen växer. Varför investerar vi inte i fler knutpunkter? Barnen, utbildningen, framtiden och Malma är inte er fiende – det är er tillgång. Det finns redan pengar på hög hos Riks. Varför ska vi sälja, när vi borde investera i fler?

Nu är det dags att välja en ny styrelse. Se till att vi får ledare som:

•                    Värnar om Malma Kvarn och andra träffpunkter.

•                    Ser betydelsen av ungdomar och jämställdhet i föreningen.

•                    Värnar om SXK:s utveckling och framtid.

•                    Har en vision, tanke, idé och plan för vad SXK skulle kunna vara.

Jag vet vad mitt val blir.

Ludvig Okmian

En kommentar »

  • Magnus Sterky skriver:

    Kan nån förklara för mig varför det är så bra att bygga vindkraftverk, dra kablar från dem och till hamnarnas laddstolpar, vidare in till elbåtarnas batterier, sen ut till elmotorer drivandes propellrar?
    När man kan sätta vindkraftaggregat direkt på båten i stället! Segel kallas det……
    Nej, nu är det hög tid att kräva kraftiga miljöbonusar för segelbåtar !!!