Det lönar sig att vara snäll mot andra. I den stora ensamseglartävlingen Vendeé Globe blev Charlie Dalin, först i mål, snuvad på priset av Yannick Bestaven som tagit sig tid att hjälpa en medseglare i ..." /> God samarit vann segeltävling | På Kryss God samarit vann segeltävling | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

God samarit vann segeltävling

1 februari, 2021 – 15.19 3 kommentarer
God samarit vann segeltävling

Det lönar sig att vara snäll mot andra. I den stora ensamseglartävlingen Vendeé Globe blev Charlie Dalin, först i mål, snuvad på priset av Yannick Bestaven som tagit sig tid att hjälpa en medseglare i nöd.

Vendeé Globe startade 1989 och går sedan dess vart fjärde år. Det räknas som en av världens tuffaste tävlingar där ensamseglare ska ta sig jorden runt under 80 dagars non stop-segling.

Den nionde upplagan, som blev en mycket dramatisk historia, startade i november och avslutades i januari. Charlie Dalin var först i mål i Les Sablesd’Olonne på Frankrikes västkust, men vann ändå inte. Det gjorde istället Yannick Bestaven som gick i mål sju timmar senare skriver Dagens Industri. Det oväntade beslutet togs efter det att Bestaven och några andra medtävlare valde att vända om och hjälpa konkurrenten Kevin Escoffier som hamnat i sjönöd när hans båt bröts sönder. Den extratid Yannick Bestaven tilldelades gjorde att han slutade som stolt vinnare i den prestigefyllda tävlingen.

3 kommentarer »

 • Per Bejerstål skriver:

  Om jag förstått det rätt så var det tävlingsledningen som beordrade de 4 deltagare som låg närmast Kevin att de skulle deltaga i sökandet, Charlie Dalin låg till exempel då ca 400 nm österut och skulle behövt kryssa tillbaka för att assistera. Det var tävlingsledningen som ledde hela operationen där då Jean Le Cam (61 år) i omkring 6 meter höga vågor lyckades plocka upp Kevin och detta 11 timmar efter det att Kevin tvingades överge sin båt som brutits i två delar. Det hela förloppet var mycket intressant att följa och själv sov jag inte mycket den natten och speciellt imponerad över sjömanskapet som demonstrerades.
  Det var som sagt de fyra närmast båtarna som beordrades att deltaga i sökandet vilket de säkert gjort ändå utan att blivit beordrade och för detta tilldelades de sedan tidsavdrag vilket beslutades ett dagar efter aktionen. Så det var ju klart att Yannick vunnit över Charlie Dalin direkt när han passerade mållinjen eftersom hans tidsavdrag var 10.15. Dock hade ju Boris Herrman som hade 6 timmar i avdrag mycket väl kunnat vinna dock körde han in i en fiske båt det sista dygnet, Boris kom totalt på 5 plats och Jean le Cam på 4 plats.

 • Per Bejerstål skriver:

  Om jag förstått det rätt så beordrades de båtar som var närmast att Kevin att delta i sökandet.
  Vilket de säkert gärna gjort änndå väl medvetna att de själva kunnat hamna i samma situation

 • Bengt Jannsen skriver:

  ”Snäll samarit” och ”snuvad på priset” är en ordval jag inte tror varken Dalin eller Bestaven hade uppskattat. Och inte Jean Le Cam heller som slutligen med stor dramatik och en makalös insats lyckades rädda Kevin. Ska ni skriva om sånt här måste ni kunna ämnet bättre, det blir faktiskt pinsamt. Dessutom var slutresultatet ingalunda oväntat utan strax efter räddningsinsatsen (som verkligen skulle förtjäna en artikel) meddelades tidshandikappet till de tre som deltog i sökandet(Jean Le Cam, Bestaven och Boris Herrman.