Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Golfströmmen på gott och ont

20 maj, 2015 – 06.35 Kommentarer inaktiverade för Golfströmmen på gott och ont
Wet!

Bild: Yann Riou / Dongfeng Race Team

Martin Strömberg och Dongfeng Race Team har startat bra i den sjunde etappen av Volvo Ocean Race. Vid lunchtid på tisdagen låg de en sjömil före tvåan Abu Dhabi Ocean Racing men det är oberäkneliga förhållanden i Golfströmmen.

– Starten var bra och det kändes som att vi fick lite revansch efter In-Port Racet. Det mest spännande började precis när vi lämnat Newport bakom oss i söndags. Då försvann vinden helt och det började komma lätta puffar från alla riktningar. Senare på kvällen blev det väldigt kallt och dimmigt vi kunde inte se två båtlängder framför oss, säger Martin Strömberg och fortsätter:

– Riktigt skönt att vi tagit täten igen. Det var moraliskt viktigt att få en bra start men den lätta och snurriga vinden igår var nästan mer utslagsgivande och vi klarade båda okej.

Under natten till idag har båtarna nått golfströmmen där temperaturen stigit och dimman lättat. Seglarna kan nu packa ner sina mössor och vantar ett tag framöver men på grund av att strömmen har en annan riktning än vinden blir vågorna kraftigare.

– Första natten var besvärlig med lätta vindar och tjock dimma som gjorde det svårt att se något och allt var fuktigt ombord, säger Dee Caffari (GBR) på Team SCA.

– Vi följde de andra båtarna på datorn och såg att de bara var någon mil ifrån oss. I morse klarnade det och solen bröt fram på en klarblå himmel. Och då såg vi alla våra konkurrenter runt om oss.

Dongfeng tog ledningen morgonen efter starten och under natten har de slagits med Abu Dhabi om övertaget. Hela fältet är samlat i en klunga där Team SCA längst bak bara har fyra sjömil upp till täten.

Dongfeng låg mitt på dagen en sjömil före Abu Dhabi och Strömbergs lag hoppas att de kan fortsätta dra nytta av att ligga längre söderut än konkurrenterna.

– Vädret är långt från stabilt så det gäller att hitta rätt position och navigera rätt. Och lite tur för prognosen ändrar sig i varje väderuppdatering, säger Martin Strömberg.

redaktion@pakryss.se

,