Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Kändistätt och galet lojala besökare på Båtmässan

6 februari, 2018 – 10.46 Kommentarer inaktiverade för Kändistätt och galet lojala besökare på Båtmässan

Trettiotusen kvadratmeter med motorbåtar, kändistätt scenprogram och galet lojala besökare. Så sammanfattar På Kryss utsände de första dagarna på den 59:e upplagan av Båtmässan i Göteborg.

[ BILDGALLERI LÄNGST NED PÅ SIDAN ]

Båtmässan i Göteborg ses traditionellt som årets första vårtecken, och är starten på västkustens båtsäsong trots flera minusgrader ute. Köerna ringlar sig långa utanför Svenska Mässan redan första dagen, och jag passar på att byta några ord med några av de förväntansfulla besökarna. Majoriteten är här av tradition, och vissa är lojalare än andra. En av dem, Per Olof Falk, berättar att han besökt Båtmässan varje år sedan 1963.
– Jag har till och med gått hit när jag varit sjuk för att inte bryta traditionen, säger han och skrattar. Den här gången i sällskap av sin fru och deras två barnbarn Joel och Philip, 10 och 13 år.

"Svårare än det ser ut men kul!" Bröderna Philip och Joel, 13 och 10 år, seglar de radiostyrda båtarna. Bild: Linda Hammarberg

”Svårare än det ser ut men kul!” Bröderna Philip och Joel Falk från Hönö provseglar för första gången radiostyrda båtar på mässan. Bild: Linda Hammarberg

Mycket har hänt i branschen sedan Per Olofs första besök, och det är ingen nyhet att motorbåtarna dominerat på senare år. Ändå blir det lite extra tydligt när jag stiger in i det som förr kallades segelbåtshallen som nu är fylld till bredden av stora motorbåtar. Faktum är att, bortsett från några segeljollar, hittar jag bara två nya segelbåtar på hela mässan. En Sun Odyssey 440 från franska Jeanneau, som också är mässans största båt. Och den andra en svensk-kroatisk More 40 som har Skandinavienpremiär på mässan. Båda intressant nog utställda av företag som är verksamma i charterbranschen och erbjuder olika typer av seglingsupplevelser på varma vatten.

Jeanneau Sun Odyssey 440 utsågs till European Yacht of the Year 2018 på Düsseldorfmässan i år. Bild: Linda Hammarberg

Jeanneau Sun Odyssey 440 utsågs till European Yacht of the Year 2018 i familjeklasssen på Düsseldorfmässan tidigare i år. Bild: Linda Hammarberg

Arrangören har gjort sitt bästa för att kompensera svältfödda seglare med ett ovanligt intressant scenprogram. Volvo Ocean Race-seglaren Martin Strömberg, kvinnliga förebilden Linda Lindenau och seglarlegenderna Roger Nilsson och Sven Yrvind är bara några exempel på kända profiler som intar stora scenen under veckan.

På onsdag kväll intar Fredrik Olsson stora scenen för att ta emot Kryssarklubbens utmärkelse för Gott Sjömanskap.

På onsdag kväll intar Fredrik Olsson stora scenen för att ta emot Kryssarklubbens utmärkelse för Gott Sjömanskap.

Den som är sugen på att segla lite längre på egen köl bör även ta en titt på onsdagens program. Då är det Svenska Kryssarklubben som står för värdskapet, med föredrag av bland andra familjen Veber, som många känner igen från tv-serien Familjer på äventyr. På kvällen blir det dessutom utdelning av Kryssarklubbens högre utmärkelser, bland annat för gott sjömanskap, med Jan Rippe från Galenskaparna på scenen.

En annan nyhet för i år är Seglarhänget där man samlat allt som rör jolle- och kappsegling. Arrangören har också satsat en hel del på de yngre besökarna, med Hugos båtskola på våning två och flera roliga aktiviteter i den nästan 300 kvadratmeter stora prova-på-bassängen. Bröderna Philip och Joel, 13 och 10 år, är några av de som passar på att testa de radiostyrda segelbåtarna.
– Det är svårare än det ser ut men kul, konstaterar Philip som vuxit upp med motorbåt.

Princess 43 är Båtmässans största motorbåt.

Princess 43 är Båtmässans största motorbåt.

För den som är ute efter en ny motorbåt är utbudet desto större, 354 stycken. Allt från snabba båtar för sportfiske och dagsutflykter till skärgårdsjeepar och diverse skrytbyggen. Störst är en Princess 43:a, som får många att lyfta på ögonbrynen.
– Vi har sett ett ökat intresse för våra större modeller på senare år, berättar en av tillverkarens kostymklädda representanter och visar upp en bild på den 35 meter långa storasystern som visades upp på båtmässan i Düsseldorf några veckor tidigare. Den går tyvärr inte in i mässhallen i Göteborg, det är inte tillräckligt högt i tak.
Aluminiumbåtarna verkar också vara här för att stanna. Buster, Silver och Anytec visar alla upp nya modeller på mässan. Den senare med delägaren och hockeyproffset Peter ”Foppa” Forsberg som extra dragplåster under invigningshelgen.

För oss som gillar att spegla oss i blankfernissat trä och välpolerad mässing är träbåtsavdelningen ett måste på mässan. I år är det Zephyrkryssaren Vagabond från 1947 och den 99-åriga Polstjernan från Kungsviken som sticker ut lite extra. Jag har också svårt att ta ögonen från de detaljrika miniatyrmodellerna som Göteborgs Modellbåtsklubb visar upp i bassängen bredvid.

-Det är sjätte året funktionärerna Birgitta Zetterberg, Eva Samuelsson och Gunilla Thorin jobbar tillsammans i Kryssarklubbens monter. Bild: Linda Hammarberg

– Det är sjätte året funktionärerna Birgitta Zetterberg, Eva Samuelsson och Gunilla Thorin jobbar tillsammans i Kryssarklubbens monter. Bild: Linda Hammarberg

De flesta båttillbehören hittar jag som vanligt en trappa upp. Av påsarna att döma är det många besökare som passar på att fynda sjökläder till mässpriser. Själv tycker jag det är svårt att hitta guldkornen när man måste navigera fram i en salig röra av prydnadssaker, fiskedrag och marknadsgodis. Jag ger snart upp, och fortsätter istället till Svenska Kryssarklubbens trevliga monter för en pratstund med funktionärerna Birgitta Zetterberg, Eva Samuelsson och Gunilla Thorin. Birgitta berättar att det är sjätte året de tre väninnorna står i montern tillsammans just den här dagen. Det märks att de trivs.
– Båtmässan har blivit ännu en trevlig anledning att träffas och umgås, en rolig tradition helt enkelt.

 

 

LÄS MER: Båtmässans scenprogram [ Båtmässans sajt ]

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

 

, , ,