Hem » Nyheter

Nyheter

Guiden som hjälper båtköpare att göra miljösmartare val

29 januari, 2014 – 10.52 Kommentarer inaktiverade för Guiden som hjälper båtköpare att göra miljösmartare val

Köpguide-för-motorbåtarStår du i begrepp att köpa en ny motorbåt finns det mycket du kan göra för att ditt köp ska bli bra för dig, plånboken och miljön. Det går att göra smarta val som hjälper dig att maximera din naturupplevelse och som gör att båtlivet inte alls blir lika belastande för miljön.

Båtkonstruktörerna Ocke och Ted Mannerfelt har i många år velat göra en miljömässigt klok och dessutom prisvärd båt. De tog kontakt med Johan Strandberg på IVL Svenska Miljöinstitutet och bildade en projektgrupp där även uppfinnaren Rikard Wildare var med och bidrog med inspiration och kunskap om el- och hybriddrift. Projektets resultat har nu sammanställts i en guide som ska hjälpa båtköpare att göra miljösmartare val.

– Utgångspunkten var en båt med en radikalt mycket lägre energiåtgång. Men vi kom ganska snart fram till att det inte räcker med att göra en båt bränsleeffektiv. Ska man göra en miljömässigt bra båt måste man se till hela livscykeln, säger Johan Strandberg på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet tittar således på båtens totala miljöbelastning, från tillverkning till skrotning. Beräkningarna visar att tillverkning och skrotning har stor inverkan på den totala miljöbelastningen, även om man utgår från att båtarna har en lång livslängd. Det beror på att en normal båtanvändare kör sin båt väldigt få timmar per år.

– En annan viktig slutsats är att det inte finns en båt som alltid är den miljömässigt bästa, utan att det beror på hur du använder båten. Guiden är framförallt tänkt som ett hjälpmedel för båtköpare att välja rätt båt, säger Sara Alongi Skenhall.

Guiden visar bland annat att:


• Om du kör många och korta sträckor och med mycket last så kan en båt med ett icke-planande, så kallat deplacementsskrov, och elmotor vara ett bra alternativ.

• Om du kör långa sträckor men inte så ofta passar en båt med planande skrov och en effektiv förbränningsmotor med miljöbränsle bäst.

• Om du är ute efter en dagtursbåt där du blandar korta och långa sträckor, med relativt många gångtimmar per år, kan en båt med hybriddrivlina vara ett bra alternativ.

• Om du är ute efter en liten öppen båt för kortare körsträckor så är återvunnen aluminium alternativt trä i skrovet bäst. Till den en bränslesnål förbränningsmotor som körs på miljöbränsle