Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

”Gula Båtarna” ska rädda liv i Medelhavet

30 september, 2015 – 09.15 Kommentarer inaktiverade för ”Gula Båtarna” ska rädda liv i Medelhavet
GulaBåtarnaSVT

Frivilliga sjöräddarna Pernilla Rosén och Sara Ljungberg var igår kväll med i kvällens direktsända TV-gala ”Hela Sverige Skramlar”. Det var startskottet Schibsteds insamlingskampanj ”Gula Båtarna” för att rädda liv på Medelhavet under den pågående flyktingkatastrofen, med Sjöräddningssällskapet som förmånstagare. – Vi kan det här med sjöräddning. Med vår kompetens kan vi rädda liv i Medelhavet, sa Pernilla Rosén under kvällens direktsändning.

Idag, onsdagen den 30 september, startar Schibsted en insamlingskampanj för att rädda liv på Medelhavet, med Sjöräddningssällskapet som förmånstagare. Insamlingen ska finansiera två eller flera räddningsbåtar som ska undsätta flyktingar i sjönöd i den grekiska övärlden.

– Vi förbereder oss nu för att åka ner och göra konkret nytta på plats. Sjöräddning har inga gränser, för oss är det självklart att hjälpa till om vi kan, säger Rolf Westerström, VD på Sjöräddningssällskapet.

Räddningsarbetet kommer att genomföras i nära samarbete med Hellenic Rescue Team, den grekiska motsvarigheten till Sjöräddningssällskapet. Sjöräddningsbåtarna kommer att patrullera  den del av den grekiska övärlden som gränsar mot Turkiet, där tusentals människor varje dag flyr över havet i undermåliga och överfyllda båtar.

Sjöräddningssällskapet har under lång tid undersökt möjligheterna till att göra en insats i flyktingkatastrofen.

– Under första halvan av 2015, då flyktinströmmarna var störst utanför Libyens kust, kunde vi mest se på i frustration. Våra förhållandevis små räddningsbåtar är inte anpassade för operationer med de stora avstånd som råder där. Men i Egeiska havet kan våra båtar kan göra verklig nytta, säger Rolf Westerström.

– Tack vare Schibsteds insamling kan vi nu göra allvar av våra planer och sätta igång att rädda liv, och vi hoppas få iväg räddningsbåtarna redan i oktober

Insamlingskampanjen drivs av Schibsted Sverige till förmån för Sjöräddningssällskapet under namnet “Gula Båtarna”. Kampanjen kommer att synas på olika sätt i Schibsteds bolag och en gemensam kampanjsajt har tagits fram: ”Gula Båtarna

redaktion@pakryss.se

, , ,