Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Gullmarsgymnasiet är Årets Vattenskola 2015

26 oktober, 2015 – 19.41 Kommentarer inaktiverade för Gullmarsgymnasiet är Årets Vattenskola 2015
Gullmarsgymnasiet

Gunnar Höglind, Karin Hollertz Valentinsson, Maja Ljungberg och Sophia Hallberg representerade Gullmarsgymnasiet.

Under måndagen delades priset Årets Vattenskola ut under konferensen Skolforum. De elever som går Gullmarsgymnasiets marina program tillbringar en stor del av undervisningstiden på öarna i Lysekils skärgård, där de framförallt arbetar med att få bukt med nedskräpning av havet. Det marinekologiska arbetet har nu gett skolan utmärkelsen Årets Vattenskola 2015.

– Vi är mycket stolta och glada över priset och den uppmärksamhet det ger. Våra elever gör ett gediget jobb och det smittar av sig på hela skolan och även inom vår kommun i stort, säger Gunnar Höglind, samordnare marina program på Gullmarsgymnasiet.

I ett projekt som spänner över program och ämnen, och i samarbete med den kommunala förvaltningen i Lysekil, har elever hjälpts åt att städa öarna i skärgårdsmiljön. Under de två år som projektet pågått har eleverna samlat in hundratals säckar med plast, och tagit hand om en stor mängd avfall av större karaktär, något som imponerade på Årets Vattenskolas jury.

”Gullmarsgymnasiet har genom sin marina inriktning visat att de har en direkt koppling till både vatten och miljö. Ett av era projekt har varit att aktivt städa öarna i Lysekils skärgård, vilket belyser ett mycket viktigt och aktuellt marinekologiskt problem. Skolan har vid ett flertal år medverkat i Svenska Juniorvattenpriset, och genom detta visat att de har ett långsiktigt engagemang för vattenfrågan. Gullmarsgymnasiet är en riktig vattenskola!”, säger juryn i sin motivering.

Utmärkelsen och prispengarna möjliggör fortsatta satsningar inom vatten och miljö, och Gullmarsgymnasiet utvidgar nu sitt miljöarbete med nya marina samarbeten i Norge, Danmark och Skottland. Skolan kommer även att investera i en båt för användning i projektarbetet.

Gunnar tror och hoppas att deras satsningar kommer att höja medvetenheten kring de negativa effekter nedskräpning av havet har på våra ekosystem.

– Vi startar en reflektion över hur vårt konsumtionsmönster ser ut samtidigt som vi aktivt bidrar till att sanera rekreationsområden. Att få detta pris ger en god känsla av att vi är på rätt väg. Vi vill nu föra detta engagemang vidare till andra skolor både i Sverige och utomlands, avslutar Gunnar Höglind.

Om Årets Vattenskola
Utmärkelsen Årets Vattenskola uppmärksammar och belönar lärares och skolors engagemang i vatten- och miljöfrågor med ett pris på 30 000 kr som stöd för fortsatta satsningar inom området. Årets Vattenskola har delats ut sedan 2003 och administreras av Stockholm International Water Institute, SIWI. Xylem är sponsor av priset, och samarbetspartner är Vetenskapens Hus.

Om Stockholm International Water Institute (SIWI)
Stockholm International Water Institute (SIWI) är ett policyinstitut som tar fram kunskap och informerar beslutsfattare om vattensmart politik. SIWI arrangerar World Water Week i Stockholm och står som värd för Stockholm Water Prize, Stockholm Junior Water Prize och Stockholm Industry Water Award.

redaktion@pakryss.se

, , ,