Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Håkan Södergren ritar Spirit of Tradition

25 januari, 2013 – 13.22 Kommentarer inaktiverade för Håkan Södergren ritar Spirit of Tradition

Håkan Södergren är en av våra mest kända båtkonstruktörer. Han började som arkitekt. År 1971 kom han med sin första egna båtkonstruktion, Murena, som året efter vann totalsegern i Gotland Runt.

– Det var bara att välja mellan att fortsätta som arkitekt eller satsa som båtkonstruktör. Men det var roligare att rita båtar och marknaden var fantastisk vid den tiden, säger Håkan. Totalt har han ritat över 250 segel- och motorbåtar: bland annat Helmsman, Finngulf  och Swedestar 370, förutom ett otal one-off, Flipperbåtar och motorbåten J-Craft 40. Den har de italienska 1950-talsbåtarna som inspiration och en intressant byggmetod, som nu återanvänds på Swede 68:an. Troligen börjar den byggas efter nyår på Gotland.

Håkan har alltså ritat en skärgårdskryssarinspirerad 68-fotare med klassiska linjer för kappseglingsklassen, Spirit of Tradition. Köparen är en tysk kund som planerar en serie båtar, några upp mot 80 – 90 fot. Från utsidan och över vattenlinjen ser Swede 68 klassisk ut. Resten är supermodernt: kolfibermast, laminatsegel, kort bulbköl och balanserat roder. Skrovet och överbyggnaden är byggda i komposit med fanering: tre millimeter mahognyfaner på stående ytor och åtta på däck. Mahognyn behandlas med 15 lager epoxi och därefter med 15-20 lager klarlack. Och även om man lägger fyra lager per dag vått i vått tar det runt två veckor.

– Byggtiden för båten blir runt 20 000 mantimmar, berättar Håkan.

Under en rad år har Håkan varit företagsägare och vd. Han säger att det aldrig var tänkt att han skulle vara företagsledare så länge som det blev, men nu kommer Håkan att satsa mer på ritandet igen.

– På 1970-talet räckte en skiss på en servett, sedan var projektet igång. Allt är lite annorlunda idag, men det är fortfarande roligt! Jag har massor av nya segelbåtsprojekt – framtidsbåtar som ska passa in i våra unika skärgårdar. Jag kommer att presentera dem snart, avslöjar Håkan.

Han avslutar med att berätta att han och en grupp konstruktörer jobbar med att ta fram några intressanta motorbåtar, där bränslekostnaderna ska halveras. Håkan blir 70 år i år.