Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Hallå där, Amanda Ljunggren…

13 juni, 2017 – 11.22 Kommentarer inaktiverade för Hallå där, Amanda Ljunggren…

När svenska Artemis Racing åkt ut ur kvalfinalen i America’s Cup går hoppet till våra svenska ungdomar i America’s Cup Endeavour Junior Regatta som går av stapeln i Bermuda den här veckan. En av dem är 15-åriga Amanda Ljunggren från Marstrand som tillsammans med Oscar Andersson från Stenungsund försvarar de blågula färgerna i klassen RS Feva. Finalen hålls i halvlek mellan de stora racen nu på söndag, den 18 juni.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger Amanda.

Hur kommer det sig att det är just ni två som får representera Sverige?
 – Det är Oscars förtjänst, han behövde en gast och tyckte jag skulle anmäla mig till America’s Cups ungdomsregatta. Sedan var det Svenska Fevaförbundet som som gjorde själva urvalet. De tittade nog mest på ranking. Oscar vann Junior-SM förra året och jag kom fyra. Jag tror också att det var viktigt för Sverige att skicka en mixad besättning, en kille och en tjej.

När fick du beskedet, och hur kändes det?
– Jag fick beskedet på mejl strax innan jul. Känslorna var först lite blandande eftersom regattan krockar med Junior-SM som jag skulle seglat ihop med min vanliga rorsman Lovisa Toft. Samtidigt kunde jag inte tacka nej, det här är min dröm. Bara att få åka till Bermuda under America’s Cup är stort, att dessutom få vara med att segla är helt fantastiskt.

Hur har ni tränat inför detta, och hur kommer det gå för er?
 – Vi har tränat ihop 3 – 4 dagar i veckan hela våren, och kom trea i en Europa-cup i Holland för några veckor sedan. Så jag tror det kommer gå bra. Men det är många lag som är duktiga, till exempel det nyzeeländska. Totalt är 16 lag anmälda.

Amanda Ljunggren bor i Marstrand och seglar med Marstrands segelsällskap.

Amanda Ljunggren bor i Marstrand och seglar med Marstrands segelsällskap.

Du ska även segla VM i Holland senare i sommar, berätta om det.
 – Ja, Oscar och jag ska vara med i VM i RS Feva som seglas i Medemblik i Holland 21–27 juli. Just nu är det 151 besättningar anmälda. Oscar kom trea förra året, med Ragnar Alfredsson som gast. För mig blir det första gången.

Du är bara 15 år, när började du segla?
 – Jag började segla Optimist när jag var 8 år, mest för att pappa ville det. Han tyckte att barn som bor i Marstrand måste kunna segla, men det var först i 11-årsåldern jag fastnade för det på riktigt.

Vad är det du tycker bäst om med segling, och varför just RS Feva?
 – Jag gillar att förutsättningarna aldrig är desamma, att man måste arbeta med naturens krafter. Just Feva är lite extra kul att segla eftersom man är två ombord och det nästan alltid är mycket action.

Övriga svenska ungdomar i America’s Cup Endeavour är bröderna David och Erik Wahlberg som seglar i klassen Hobie Wave. På Kryss önskar dem alla varmt lycka till!

LÄS MER: America’s Cup
LÄS MER: RS Feva America’s Cup Endeavour Junior Regatta

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

,