Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Hallå där, Arne Mårtensson …

28 juni, 2017 – 13.22 Kommentarer inaktiverade för Hallå där, Arne Mårtensson …

Arne och Heléne Mårtensson är tillbaka i Sverige efter en ett år och 23 000 sjömil lång seglats till Sydgeorgien med sin Hallberg Rassy 62:a Yaghan. Nu lämnar de in båten till försäljning på varvet på Orust, reser hem landvägen till villan i Stockholm där de för säkerhets skull behåller båtplatsen…

– Det är dags att göra något annat, säger 66-årige Arne Mårtensson som redan vid 55 års ålder gick i pension från sitt jobb som styrelseordförande för Handelsbanken för att segla ut i välden med sin fru Heléne. Totalt har de seglat 125 000 sjömil tillsammans de senaste 14 åren, bland annat till Antarktis, Patagonien, Karibien och Medelhavet och ett varv runt jorden.

Ni har seglat 23 000 sjömil för att tillbringa 14 dagar på Sydgeorgien. Var det värt det?
– Det kan man verkligen diskutera. Shackletons grav finns där och djurlivet är unikt med 65 miljoner fåglar och fem miljoner sälar. Det var därför vi ville dit. Men i vår svåraste storm mellan Sydgeorgien och Kapstaden frågade vi oss varför vi inte satt på ett trevligt ålderdomshem och spelade bingo istället för att rusa fram på Södra Oceanen med 35 m/s och 14 meters vågor.

Varför säljer ni båten, och vad ska ni göra istället?
– Sydgeorgien var det sista vi hade på vår ”Bucket List” när det kommer till segling. Vi har sett allt vi vill se med egen båt. Vi har också fått nog av riktigt långa oceanpassager. Det blir ganska slitsamt i längden. Nu ser vi framemot att vara hemma mer, vi älskar vårt hus i Djursholm. Sedan kommer vi nog att resa tillbaka till ställen som vi uppskattat lite extra under våra seglingar.

Vilken är den bästa upplevelsen under alla år med Yaghan?
– Den totalt sett bästa upplevelsen är Antarktis. Antarktis är mindre krävande än Sydgeorgien. Det är en kortare sträcka över öppet hav dit. Bara tre dygn från Sydamerika till Antarktiska halvön jämfört med 14 dygn från Sydgeorgien till Kapstaden. Väl framme på Antarktis finns det en skyddad skärgård med flera bra ankarplatser. Dessutom blåser det inte så mycket eftersom det ligger söder om lågtrycksbanan.

Hur känns det att sälja en båt ni har upplevt så mycket med, och vem vill ni köper henne? 
– Det känns som ett svårare beslut att sälja Yaghan, än det var att köpa henne. Heléne gråter lite varje dag men är samtidigt förnuftsmässigt övertygad om att det nu är rätt att sälja. Men vi hoppas hon kommer ge mycket glädje till någon som kan ta hand om henne väl. Hon förtjänar det.

Du har seglat i hela ditt liv, hur ska du klara dig utan båt?
– Vi har inga planer på att köpa någon ny båt. Tanken är prova ett liv utan segling. Jag har varit båtägare sedan jag var fem år gammal, och har ingen aning om hur det kommer att kännas. Men för säkerhets skull väntar jag nog några år innan jag säger upp båtplatsen på Bullandö.

Mer om Arne och Heléne Mårtensson:
Paret Mårtensson har skrivit två böcker och gjort 21 filmer om sin jordenruntsegling med Yaghan, en samling som de framöver hoppas komplettera med ytterligare två filmer om seglatsen till Sydgeorgien.

Se filmerna om jordenruntseglingen med Yaghan.

Läs tidigare artikel i På Kryss om Mårtenssons seglats till Sydgeorgien.

 

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

, , ,