Hem » Långfärd, Nyheter, Ombord

Långfärd   Nyheter   Ombord

Hallå där, Emma Ringqvist…

5 december, 2017 – 13.55 2 kommentarer

Emma Ringqvist begav sig för några dagar sedan ut på den andra långa etappen av sitt första stora soloäventyr. Till att börja med bär det av mot Brasilien. Vi fick en pratstund med henne precis innan avfärd.

Hur är läget? 
– Jag befinner mig just nu ombord på båten i Las Palmas där jag varit i ungefär en månad. Planen var att åka iväg idag, men kraftiga vindar satte stopp för det. Väderprognoserna inför morgondagen ser dock hyfsat goda ut så om inget oförutsett händer ger jag mig av imorgon. Jag börjar vara ganska ivrig på att komma iväg nu. Vissa seglare väntar jättelänge på de perfekta vindarna, men jag vill ta mig iväg nu – även om det skulle innebära att jag kommer ligga och guppa i några dagar.

Vad har hänt sedan sist?

– Sedan vi hördes sist har två boat-hitchhiker’s (och numera vänner) bott med mig på båten och hjälpt mig med massa förberedelser. Även andra svenska seglare i området har hjälpt till och jag har haft båtbyggare på plats som har installerat kaminen. Jag har lagt ner mycket tid på att göra i ordning allting. Förberedelserna i samband med de växlande vädret har gjort att jag fått senarelägga resan.

IMG_20171030_113855022

Emma tar en dag i taget och försöker att bara njuta av att vad som helst kan hända.

– Målet just nu är att ta mig till Brasilien, och förhoppningsvis stannar jag även till vid Kap Verde på vägen. Men ingenting är skrivet i sten ännu, jag lämnar resan ganska öppen.

Vad ser du mest fram emot? 

– Det spännande experimentet. Jag ser fram emot att vara helt själv och tror att det kommer vara väldigt lärorikt – samtidigt som det känns läskigt. Att ha all den där tiden på havet ensam, med endast naturen som sällskap, är något jag aldrig tidigare upplevt.

Vilken är den största utmaningen? 
– Det jag ser mest fram emot är också den största utmaningen – ensamheten. Hur jag kommer tackla den beror helt och hållet på vad jag möts av ute på havet. Jag kommer att vara helt utlämnad till mig själv. Jag har förberett mig så långt det går med satellit-telefon, flotte och olika stormsegel. Så teoretiskt och mentalt är jag väl förberedd, men i praktiken är jag inte det eftersom detta är första gången jag gör något liknande.

När beräknar du att vara framme i Brasilien? 
– Får jag hyfsat bra vind hela vägen bör jag vara framme om ungefär tre veckor. Om resan istället bjuder på växlande väder, och att jag behöver ligga still en dag eller flera, skulle jag säga fyra till sex veckor. Men det är såklart väldigt svårt att veta helt säkert.

Maja Söderström Hjelm
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

  • jonny skriver:

    Heja Emma, jag tror på Dig, att Du skall klara av ensamheten och båten på atlanten.Såg hur Du och jag tror det var Din pappa som arbetade och rustade din fina L32:a på Tångudden i Göteborg i höstas. Önskar Dig en härlig och skön seglats-Hälsningar Johnny

  • Niklas Magnusson skriver:

    Det kommer att gå bra, hoppas du får fina vindar och att vädret är fint i Brasilien. Stort lycka till!