Lugnviks hamnförening i Örnsköldsvik har installerat en snabbladdstation för fritidsbåtar – den första i Sverige enligt de själva. Förhoppningen är att fler båtklubbar ska följa efter och verka för ett mer miljövänligt och hållbart båtliv. Ni ..." /> Hallå där Kari Gustafsson! | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Hallå där Kari Gustafsson! | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Hallå där Kari Gustafsson!

6 juli 2021 – 09:32 Kommentarer inaktiverade för Hallå där Kari Gustafsson!
Bild: Kari Gustafsson

Lugnviks hamnförening i Örnsköldsvik har installerat en snabbladdstation för fritidsbåtar – den första i Sverige enligt de själva. Förhoppningen är att fler båtklubbar ska följa efter och verka för ett mer miljövänligt och hållbart båtliv.

Ni är först i Sverige med en snabbladdstation för fritidsbåtar – hur kom ni på den idén?

– Dels är jag elbilist själv, dels börjar det komma allt fler eldrivna lösningar även inom båtlivet. Allt började med att jag råkade träffa en representant för Ecotap, som levererar laddlösningar, och med hjälp av honom sökte vi bidrag från Naturvårdsverket. Det finns inte så många elbåtar ännu, men det beror till stor del på att infrastrukturen först måste komma på plats. För att få det att fungera med elbåt måste man kunna ladda snabbt.

Än så länge är det bara en elbåtstillverkare i Sverige, X Shore, vars båtar är förberedda för snabbladdning. Vi har haft elbåtar tidigare i Örnsköldsvik, men just nu finns det ingen i föreningen. Däremot finns det en marknad för denna typ av premiumbåtar här och därför tar vi chansen att profilera oss på det här sättet. Vi vill helt enkelt locka till oss besökare med elbåt. Vi har också tagit fram en egen skylt för ”Laddstation elbåt” tillsammans med en skyltmakare.

Hur fungerar laddstationen?   

– Du ansluter båten till laddstationen och betalar sedan via en app eller en tagg. Tekniken är densamma som för laddstationer till elbilar. Det går att ladda 30 kWh i timmen. Hur lång tid det tar beror på hur stort batteri man har, men i snitt går det att tanka fullt på en timme för en vanlig elbåt. Laddparkeringsplatsen fungerar även för elbilar och det går att hitta den på plats nummer elva i hamnen.

Vilka förväntningar har ni inför sommaren?

– Vi hoppas att det ska få folk att bli intresserade av att antingen installera en elmotor parallellt med en ”fossil” drivlina eller köpa en ren elbåt. Vi vill framför allt väcka uppmärksamhet och få fler att inse fördelarna med eldrivna båtar och att vara en del i omställningen mot ett mer miljövänligt och hållbart båtliv. Vi hoppas förstås också att fler båtklubbar följer efter!