Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Hållbart båtliv svenskt tema i Amsterdam

18 november 2019 – 10:03 Kommentarer inaktiverade för Hållbart båtliv svenskt tema i Amsterdam

Världens största mässa för båtteknik och tillbehör, Mets, öppnade på tisdagen i Amsterdam. De svenska företagen profilerar sig i år med hållbarhet som tema.
– Alla i paviljongen ska kunna berätta om sitt företags miljöpolicy, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.

Många svenska företag är representerade på mässan med helt egna utställningsytor och montrar, men branschorganisationen Sweboat samlar också flera företag i en svensk paviljong sedan flera år.
– Vi kommer att kommunicera vårt klimatprojekt, the Swedish sustainable boating industry, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat.
–  Alla i paviljongen ska kunna berätta om sitt företags miljöpolicy och hur deras tillverkning och produkter påverkar miljön. Svenska företag inom båtbranschen är internationellt kända för sin pålitlighet och höga innovationsgrad och man förväntar sig i dag också miljötänket. Därför går vi först och leder utvecklingen även där. Vi försöker lyfta fram att vi har alltmer kontakt med forskningen. Det tjänar alla på i längden, säger Mats Eriksson som själv är på plats i Amsterdam.

Mats Eriksson Sweboat

Mats Eriksson är vd för Sweboat som haft en svensk paviljong på Mets sedan 1989. Bild: Peter Karlsson

Branschen har märkt av högkonjunkturen under de senaste åren.
– Båtproduktionen har gått bra. Antalet stora motorbåtar har ökat och i viss mån även segelbåtar. Nu tror vi att det blir en konjunkturavmattning och då kommer det att märkas först på försäljningen av de mindre båtarna. Vis av erfarenheten har man nu i branschen koll på produktionsflexibiliteten. Man gör båtar on demand i största möjliga mån, säger Mats Eriksson som också konstaterar att servicesegmentet inom båtbranschen ökar stadigt.
– Vi får mindre och mindre tid att ta hand om våra båtar samtidigt som utrustningen blir allt mer avancerad. Där finns en ökande marknad inte minst i Sverige.

Flera priser och utmärkelser delas ut under Mets-mässan. Bland annat The Boat Builder Awards där Hallberg-Rassy och Lewmar är nominerade för sitt styrsystem på Hallberg-Rassy 340.

Bland de svenska talarna på seminarier och föredrag märks bland andra Håkan Johansson på Diab och Jonas Danielsson på Petestep.

Mets-mässan pågår till den 21 november med över 1600 utställande företag representerade.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,