Havstulpanerna har nått Höga kusten och en andra omgång larver har kommit till Stockholm, Blekinge och Skåne län, rapporterar Skärgårdsstiftelsen." /> Havstulpaner har nått Höga kusten | På Kryss Havstulpaner har nått Höga kusten – På Kryss
Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Havstulpaner har nått Höga kusten

2 september, 2016 – 11.30 Kommentarer inaktiverade för Havstulpaner har nått Höga kusten
havstulpan

Havstulpanerna har nått Höga kusten och en andra omgång larver har kommit till Stockholm, Blekinge och Skåne län, enligt Skärgårdsstiftelsen.

Havstulpanerna har under sommaren rört sig långsamt norrut sedan de första indikationerna i södra Östersjön i början av juli. Förutsättningarna som krävs är tillräckligt hög temperatur i vattnet och nordliga strömmar. Längs Sveriges västra havskust finns fler arter av havstulpan och påväxt sker under en betydligt större del av året.

Skärgårdsstiftelsen har ett hundratal havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer längs ostkusten fram till oktober. Indikationen om påväxt sker genom att plattor hänger i vattnet på cirka 140 platser. När en platta har påväxt så rapporteras det av observatören. Enstaka påväxt leder inte till en varning men projektet meddelar den första registrerade påväxten på sidan Havstulpanvarningar.
Det går också att få varningar via sms (sms:a havstulpan start till 711 20) eller mejl.

Havstulpaner är ett kräftdjur som har funnits i världshaven sedan Kambrium-tiden, det vill säga sedan över 500 miljoner år. I Östersjön sker påväxten under en begränsad period, men på Västkusten med flera typer av havstulpan sker påväxt under flera perioder.

LÄNK: Skärgårdsstiftelsens Havstulpanprojekt

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,