Hem » Nyheter

Nyheter

Havstulpanvarning i Östersjön

23 augusti, 2017 – 12.48 Kommentarer inaktiverade för Havstulpanvarning i Östersjön

Havstulpaner har observerats på tolv mätplatser från Lomma till Sundsvall de senaste dagarna. Havstulpanvarning har därför gått ut för områdena Västernorrland, Gävle, Uppland, Stockholm, Södermanland och Östergötlands län.

Varningen är årets andra. Den första kom den 24 juli, men då inte norr om Kalmar. Nu är havstulpaner observerade på en mätplatta i Njurunda strax söder om Sundsvall.
Havstulpanprojektet har 140 observatörer längs svenska kusten från Umeå i norr till Malmö i söder. Syftet med varningssystemet är att uppmuntra båtägare att använda sig av alternativa metoder för att hålla botten ren från påväxt av havstulpaner. Indikationen om påväxt sker genom att plattor hänger i vattnet på cirka 140 platser längs kusten. När en platta har påväxt så rapporteras det av observatören. Enstaka påväxt leder inte till en varning men projektet meddelar den första registrerade påväxten på sidan Havstulpanvarningar.
Det går också att få varningar via sms (sms:a havstulpan start till 711 20) eller mejl.) Se länk nedan.

För att hindra påväxt eller tillväxt av havstulpanerna kan man som båtägare flytta båten till sötvatten eller rengöra botten.

Havstulpaner är ett kräftdjur som har funnits i världshaven sedan Kambrium-tiden, det vill säga sedan över 500 miljoner år. I Östersjön sker påväxten under en begränsad period, men på Västkusten med flera typer av havstulpan sker påväxt under flera perioder.

Havstulpanprojektet är ett samarbete med flera organisationer och Havs- och vattenmyndigheten.

LÄNK: Karta med mätplattor och borsttvättar [ Båtmiljö-projektet ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se