Det stora bergrummet på Arholma var en nyckel i det svenska försvaret under det kalla kriget. I dag är det ett spännande museum väl värt ett besök. Kalla kriget, det vilande kriget mellan USA och andra ..." /> Hemligt rum i skärgården | På Kryss Hemligt rum i skärgården | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Hemligt rum i skärgården

25 augusti, 2020 – 11.02 Kommentarer inaktiverade för Hemligt rum i skärgården
Hemligt rum i skärgården

Det stora bergrummet på Arholma var en nyckel i det svenska försvaret under det kalla kriget. I dag är det ett spännande museum väl värt ett besök.

Kalla kriget, det vilande kriget mellan USA och andra västländer och Sovjet och dess allierade, pågick från omkring 1945 till 1990. I Sverige fanns en rädsla för att Sovjet skulle landstiga i Kapellskär och invadera Stockholm. Bergrummet på Arholma, strategiskt placerat i havsbandet utanför Stockholm, stod klart 1968 och är byggt för att 110 man skulle kunna bo där i två månader utan kontakt med omvärlden. Här finns också två boforskanoner för att skjuta mål till sjöss. Det sista övningsskottet avfyrades 1992 och 2007 blev Batteri Arholma museum. Här finns det mesta från den tiden kvar att beskåda, från konserver till sjukvårdsutrustning. På ön finns också affär och gästhamnar för olika vindar.

 

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6 här.