Galonisar byttes ut till badkläder och utvecklingssamtal på skolan till cyklonmöte i marinan. Sedan hösten 2018 har långseglarfamiljen Elggren Olai själva undervisat sina 9-åringar ombord.  För Wilma, Lucas och Maximilian har det flytande klassrummet tagit dem ..." /> Hemskolar trillingar ombord | På Kryss Hemskolar trillingar ombord | På Kryss
Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Hemskolar trillingar ombord

15 februari, 2021 – 15.54 Kommentarer inaktiverade för Hemskolar trillingar ombord
Hemskolar trillingar ombord

Galonisar byttes ut till badkläder och utvecklingssamtal på skolan till cyklonmöte i marinan. Sedan hösten 2018 har långseglarfamiljen Elggren Olai själva undervisat sina 9-åringar ombord. 

För Wilma, Lucas och Maximilian har det flytande klassrummet tagit dem över både Biscaya och Atlanten. De hann precis gå färdigt förskoleklassen hemma i Linköping innan det var dags att ge sig ut på haven. Mamma Madeleine Elggren och pappa Marcus Olai hade drömt om att långsegla i tio års tid, men beslutade sig att för att först bli föräldrar.

– Vi ville gärna ha med oss våra barn och vi ville att de skulle vara så pass stora att de kommer att minnas resan och kunna vara med på så många saker som möjligt.

Innan de gav sig iväg googlade Madeleine allt hon kunde hitta om hemundervisning på distans och beställde skolmaterial på nätet. Hon är huvudlärare ombord och det blir några timmars undervisning varje dag när båten ligger för ankar. En del lärande kommer också naturligt eftersom det finns mycket att upptäcka längs vägen. Barnen lär sig till exempel mycket om varje land de kommer till. För att stämma av hur de ligger till mot kraven i varje årskurs gör barnen gamla nationella prov på nätet och familjen har också viss kontakt med skolan hemma.

I skrivande stund befinner sig familjen på Fiji efter en lång dramatisk resa på tolv timmar då 24-voltssystemet ombord slog ifrån vilket gjorde att all elektronik dog.

– Det var bara att bita ihop och lösa problemet, säger Madeleine. Vi var nära att anropa mayday, men vi hade tur och fick igång systemet igen.

Målet är att ta sig hem till Linköping under våren så att barnen kan börja fjärde klass till hösten. Madeleine vill gärna skicka extra pepp till familjer som drömmer om äventyr, men är osäkra på hemskolning.

– Jag tror absolut att skolarbete ombord är något som alla föräldrar kan klara av. Har man möjlighet och chans att ge sig iväg tycker jag att man ska göra det!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–21