Under juni, juli och augusti kommer Tullverket att göra kontroller i ett hundratal småbåtshamnar. Syftet är att avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar. Mellan 2018 och 2021 gjorde Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i småbåtshamnar. För ..." /> Hjälp till att stoppa smuggling | På Kryss Hjälp till att stoppa smuggling | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Hjälp till att stoppa smuggling

21 juni, 2022 – 09.47 Kommentarer inaktiverade för Hjälp till att stoppa smuggling
Bild: Adobe Couperfield

Under juni, juli och augusti kommer Tullverket att göra kontroller i ett hundratal småbåtshamnar. Syftet är att avslöja smuggling som sker med fritidsbåtar.

Mellan 2018 och 2021 gjorde Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i småbåtshamnar.

För att kunna avslöja fler smugglare vill Tullverket nu ta hjälp av allmänheten och fritidsbåtsägare för att få tips om misstänkt smuggling. 

– Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar och vi bedömer att mörkertalet är stort, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd. Var extra uppmärksam på små snabbgående båtar som går till sjöss på konstiga tider eller vid dåligt väder och båtar som färdas nattetid med släckta lanternor.

Annat som kan väcka intresse är om man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

För några år sedan fick Tullverket in ett tips från allmänheten när 69 kilo kokain flutit i land på en strand utanför Höganäs. Tack vare det kunde flera personer dömas för försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

– Det här visade sig bli ett stort och spektakulärt fall och man kan aldrig veta i förväg vad ett tips leder till. Tipsa oss hellre en gång för mycket än för litet, säger Oscar Lindvall.

Tipsa Tullverket

Om du misstänker smuggling eller ser något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att mejla till www.tullverket.se/90114 . Det går bra att lämna tips anonymt.