Hem » Nyheter

Nyheter

Huvudskär säljs ut?

8 september, 2012 – 00.11 Kommentarer inaktiverade för Huvudskär säljs ut?

Det finns ett förslag att fortifikationsverket ska sälja ut sina delar av Ålandsskär i Huvudskärsarkipelagen. Nu protesterar man från Ornö bygdemuseum. De hävdar att tillgängligheten riskerar att minska.

Vissa delar av Huvudskär, och även vissa andra områden som Fortifikationsverket ska sälja, är av stort intresse för Skärgårdsstiftelsen som dock inte har några pengar att köpa marken för. Ornö bygdemuseum fruktar att rika privata intressen istället ska köpa upp den attraktiva marken och göra det svårare att ströva fritt.

Fakta om Huvudskär

Huvudskär är en ögrupp i Stockholms södra ytterskärgård med 150–200 mindre öar, kobbar och skär. Öarna är mycket välbesökta av fritidsbåtar, även båtar går i reguljärtrafik hit ut. Som naturhamn anses Huvudskär vara vacker med sin lugna blå lagun för småbåtar och de kala slipade gråstenshällarna, men klipporna är hårt väderutsatta utifrån öppna havet. Vintertid när snöstormarna ligger på visar skäret upp en helt annan sida. Huvudskär är sedan 1972 ett naturreservat som förutom Ålandsskär äges och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen. Därtill finns ett antal privatägda tomter med småstugor.

Från Wikipedia