Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Hyllad gästhamnsprofil

8 augusti, 2012 – 23.27 En kommentar

Båtfolket som har gått in i Örnsköldsviks hamn i sommar har uppmärksammat att hamnvärden Roland Sondell inte funnits där och tagit emot. Efter 20 år som arrendator har han nu gått i pension. Innan avskedet belönades han med kultur- och fritidsnämndens hedersstipendium ”Nyckeln” för sitt helgjutna engagemang.

Roland Sondell, 78, har gjort sig legendarisk i norrländska båtkretsar och haft rykte om sig att kunna fixa allt, om det så har varit ett trasigt segel eller en trilskande motor. Kväll som helg.

I en naturhamn berättades en gång om hur han hade löst ut generatorn på posten när båtägaren, som avin var adresserad till, anlöpte hamnen. Och han hade ett kontaktnät av boende längs inloppet som förvarnade när en båt med utländsk flagg angjorde. Då hissades den fanan i god tid vid hamnen; en jordenruntseglare från USA lär ha gråtit av lycka när han möttes av hemlandets vajande fana.

När somrarna var till ända brukade Roland Sondell skicka bilder från vistelsen i Övik till sina båtgäster. Så visst kan han anses ha satt Örnsköldsvik på sjökortet ”genom sitt engagemang, sin service och sitt värdskap” som det sägs i stipendiemotiveringen.

– Jag saknar mina båtgäster och vill tacka alla för fantastiska år, säger Roland och tillägger stolt att han är i gott sällskap som hedersstipendiat; en av de tidigare innehavarna är Peter, ”Foppa”, Forsberg.

/Ing-Cathrin Nilsson, frilansjournalist

En kommentar »

  • Monica o Göran Hilli skriver:

    Vi,min man o jag har många fina minnen från den fina, välskötta gästhamnen i Ö-vik då Roland o Håkan Sondell stod på bryggan och tog emot oss då vi kom in till hamnen, och sedan hjälpte oss ut då vi for ut…. Alltid jättefin, personlig och vänlig service, och Finska flaggan i topp !!!
    Ett stort varmt tack för mångårig vänlighet och vänskap!!
    Önskar er en god framtid!
    Varma hälsningar från Monica o Göran Hilli, på Jeanne d´Arc, Vasa Finland.. Numera husbilsägare…