Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Idéer för båtlösa

26 oktober, 2012 – 12.40 5 kommentarer

Det finns många spirande idéer hos Kryssarklubben, både funktionärer och enskilda medlemmar.

En av dessa är att inrätta ett utbyte där erfarna medlemmar tar med yngre personer och båtlösa barnfamiljer ut under dag så de kan få testa vad båtlivet innebär. Det finns många av oss som gärna kan tänka sig lite sällskap och i bästa fall förmedla hur fantastiskt det kan vara ute på sjön.

Båtpool
Tanken om en gemensam båtpool tog sin början i att kanslichef Per Berkhuizen sade att han kunde tänka sig att hyra eller låna ut sin båt under kortare perioder, för att fler blivande medlemmar skulle kunna testa på båtliv. Ett berömvärt initiativ eftersom väldigt många båtar ligger i hamn nästa hela tiden. Redan nu finns IF:arna att hyra för en blygsam kostnad och det är ett perfekt sätt för båtlösa att komma ut på ett enkelt sätt eller för oss andra att upptäcka en ny del av Sverige. En IF seglar bra, även om det är campingstandard ombord, så funkar det för en helg eller en vecka.

Hur kommer man praktiskt vidare? En besättnings-/båtpool skulle kunna inrättas på webbsidan, egentligen krävs bara att någon som brinner för idéerna kommer med initiativet …

Tyck till
Det behövs fler idéer för att se till så våra skärgårdar inte bara fylls med dagbesökare som mest har vattnet som en vacker bakgrund till krogbesöket. Och för att försäkra oss att morgondagens vuxna väljer att vistas längs våra kuster, i våra skärgårdar och vattendrag, trots att så mycket annat konkurrerar om vår tid.

Kom med förslag här nedan, så att andra kan inspireras och vidareutveckla dem! Senare under 2013 kommer vi att göra en uppföljare i På Kryss.

Alla tankar och inspel är varmt välkomna!

5 kommentarer »

 • Magnus Perman skriver:

  tråkigt att höra att IF-båten inte finner många seglingssugna som tar sig en tur till Eggegrund eller Limön eller vad som helst i Gävletrakten.

  Kanske värt ett försök att lägga en blänkare på Blocket och andra sajter som båtintresserade besöker. Olika båtforum på nätet kanske också kan generera intresseanmälningar. Föreställer mig att Forum-ansvariga inte misstycker att SXK ’gratisannonserar’

 • Cecilia Olsson skriver:

  Eggegrundskretsen har en av Kryssis IF-båtar som ”båtlösa” kan låna till en billig penning.
  Erbjudandet har vi haft under ett par år nu, men det är svårt att få seglare, unga som äldre att nappa. I erbjudandet har också ingått en provtur med erfaren skeppare för de som känner sig osäkra.
  Tipsa gärna hur man för fart på en sådan här möjlighet för ”båtlösa”!

 • Per-Arne Feldt skriver:

  Jag älskar att tända nya seglarsjälar både när det gäller segling på is och mjuka varmare vatten! Under många år har jag även jobbat ideellt som seglingsinstruktör på ett handikappseglarläger i Stockholmstrakten.
  Jag skulle föreslå att sxk skapar en form av seglingskontaktförmedling som är välexponerad och har möjlighet att upptäckas av både sxk-medlemmar och icke medlemmar. Ett utmärkt tillfälle att upplysa om en sådan förmedling är där det förekommer seglarläger/kurser för barn/ungdomar/vuxna. Man skulle även kunna sätt upp anslag om detta på båtklubbar och marinor samt flagga för detta i olika båtforum på nätet.

 • Ronny Eriksson skriver:

  Jag tänker på alla erfarna pensionärer som har båt och egentligen all tid i världen (även om de påstår motsatsatsen), vi kan ställa upp en dag och bjuda en familj, barn, ungdom – you name it – på en skärgårdstur. Visst vore det trevligt att ställa upp på det.

 • Micke skriver:

  I Västkustkretsen finns Solisterna som ”är ett nätverk dels för ensamseglare, som kan tänka sig att ta med flera i båten, dels för dem, som inte har tillgång till båt men som gärna vill komma ut till havs. Du kan vara nybörjare inom båtlivet men Du kan också ha stor sjövana. Du kan vara ny båtägare, som behöver vana gastar att luta Dig emot, men Du kan också vara en ovan gast, som behöver få inblick i båtlivet genom en van skeppare.”

  https://vastkustkretsen.se/Solist/Startsidan