Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Biltvätt eller båtbottenfärg, vilket är sämst?

26 april, 2013 – 14.25 En kommentar
Blob1 I fjol ondgjorde sig signaturen ”Havstulpan” över hur mycket gifter vi båtägare spred i naturen när vi målade giftig bottenfärg på våra båtar.

 Nu är det dags igen med vårrustning och bottenmålning – fast inte riktigt! För som jag svarade i fjol, så släpper vi inte ut en massa gifter från våra båtar. För det första rinner det inte en massa färg ner i marken när vi målar, det är färgen alldeles för dyr för att vi ska tillåta, utan färgen ”poleras” bort när vi kör båten under sommaren, och här uppe i norr behöver vi inte giftig färg! Dessutom har jag inte skrapat bort gammal färg de senaste nio åren, det räcker med att lägga på två nya lager varje vår.

Det som hade varit mer relevant för ”Havstulpan” att ta upp ur miljösynpunkt, hade varit alla bilägare som tvättar sin bil på garageuppfarten eller gräsmattan i stället för att åka till en riktig biltvätt med ordentlig återvinnings- och reningsanläggning. (Jag är INTE köpt av mackägarna med biltvättar, men har ändock inte handtvättat min bil mer än högst 10 gånger de senaste 25 åren. Och billacken repas INTE av biltvättborstarna, det kan jag av erfarenhet gå i god för!) Det är förbjudet enligt miljöbalken att tvätta bilen med rengöringsmedel (tvättsvamp) och släppa ut tvättvattnet rakt ut i naturen (dagvattenbrunnen) utan rening.

Det finns kanske 2000? båtar mellan Byske och Nordmaling som bottenmålar sin båt en (1) gång per år, med eller utan gift.

Hur många tusen tror du tvättar sin bil på uppfarten (utan reningsanläggning!) en gång i månaden från maj till september?

Curt-L. Wiklund

En kommentar »

  • JohanT skriver:

    Curt-L, varför försöka skapa en konflikt mellan båtägare o bilägare? Att tvätta bilen hemma själv är inte värre än att tippa snö i sjön.

    Dylika lagar fungerar uselt, precis som fartgränserna på motorvägarna, dvs om det inte finns acceptans bland medborgarna efterlevs de inte.