Hem » Långfärd

Långfärd

Insändare: Dawnbreaker i Antarktis

4 februari, 2012 – 11.32 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Dawnbreaker i Antarktis

I skrivande stund sitter kapten Lars och läser På Kryss nr 8-2011 som levererades till båten den 27 december i Ushuaia, Argentina. Nu ligger vi vid Enterprise Island (S 64°32.4´ W 61°59,9´)  och seglar med andra ord omkring i Antarktis.

Vi firade nyår i Porto Williams på Club Naval De Yates Micalve där ett gammalt militärfartyg nu är klubbhus. Den 1 januari startade vi mot Antarktis. Första dygnet fick vi runt 20 meter per sekund nordvästlig vind och regn. Slutet blev som för många andra, motorgång.

Melchior Island var målet. När vi kommer fram till Antarktis är det klarblå himmel och ingen vind. Helt fantastiskt att möta denna natur med höga snöklädda berg. När vi ankrat och ser oss omkring känns det som båten ligger i alperna.

Efter detta har vi besökt  Port Lockroy, Palmer Station och ett ställe som heter Brown. Efter Palmer Station gjorde vi ett försök att gå genom den kända Lemarie Channel, men isen stoppade oss när vi kommit halva vägen. Det har inte varit så mycket is på de senaste 40 åren som detta år.

Pingviner har vi sett i massor. Även val och säl. Vädret växlar från solsken till snöfall och väldigt fort från ingen vind till för mycket vind. Idag har vädret givit blå himmel och ingen vind och vi har åkt runt med jollen. Jag och Thomas tog ett bad i havet.

Båten vi seglar är Dawnbreaker, en Kanter 64 ägd av Lars Alfredsson från Lerum.

På Kryss är en välkommen läsning för oss alla ombord.

/Urban Edvardsson och Thomas Ohlsson