Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Erfarenheter från Göta kanal 2012

14 augusti, 2012 – 10.05 En kommentar

Efter ett antal år av längtan att åter ta en tur på Göta kanal fick jag i år till det. Jag skulle åka från Tullinge med Sjötorp som mål, för att veckan efter vända hemåt med ny besättning.

Vecka 27 bjöd på strålande väder, ett stopp vid Stendörren och dagen efter angör vi Mem. Diesel behövdes, så efter fem tankningar (automatpumpen tog bara för 800 kr/gång, antar att detta beror på bankerna ) så kunde jag gå och lösa min biljett.

Jag säger det redan nu och kommer återkomma till det, vilken underbar personal som jobbar vid slussarna. Lite på skoj sa jag nåt om att jag inte hade en turbåt utan bara en liten motorbåt, 8,79*3,20 m, när jag blev varse om att de kostade 6 600 kronor. Men dom leende tjejerna förklarade att jag har fri tillgång till el, internet, duschar och annat utmed hela kanalen. OK det var ju en tröst då jag har en sk SEPAP som hjälper mig med andningen när jag sover, denna vill ju ha 240volt.
Resan fortlöpte fantastiskt med vackert väder och underbara slussvakter.

Nu till det lite mer trista; el. Om man har tur kan man få det, vid mer än hälften av alla hamnar hade man för lite uttag, hamnvärdar föreslog att vi skulle lägga till redan vid tre, då ökade chansen att få tag i ett ledigt uttag, vän av ordning undrar kanske varför man har öppet mellan 9,00-18,00 om man ändå måste lägga till vid tre för att få ta del av den servicen man betalat en hel del för att få.

Ett underbart exempel är ju den fina nya gästbryggan i Karlsborg, inne i viken på södra sidan innan bron. Fin brygga med bojar och ”belysning”… men inga eluttag… Under vårt besök hade man en pampig invigning av denna med salut och kaffe med tårta. Vid en direkt fråga till ledningen skulle man försöka ordna detta till nästa år??? Varför inte samtidigt med belysningen undrar jag? Jag vill tro att man genom att ringa nån lokal uthyrningsfirma för byggmaterial kunnat få dom att sponsra med lite kabel och bygg skåp mot lite reklam i hamnarna, vips så hade man haft el till alla…

En annan undran var när man kom till Berg, nedre klockan 17,00 och får veta att man nog inte hinner med nån mer slussning upp till hamnbassängen. Stänger man inte 18,00? Efter lite övertalande och klagomål på den skalpiga bassängen ner vid sjön åtog sig en av dom underbara slussvakterna att fixa upp oss. Heder till henne. Sen vill jag bara undra, vara är alla båtar…

En kort sammanfattning; Hade ledningen av kanalbolaget varit lika rappa och serviceminded som personalen vid slussarna hade man haft en succé, hade å andra sidan personalen varit lika ledningen hade man inte haft nånting…

Vårda Er personal och lyft servicegraden för oss som trots allt vill betala för att färdas på Er vackra kanal

Uffe Neumann, Tullinge

En kommentar »

 • Micke skriver:

  Från Anders Donlau, vd på Göta kanalbolag:

  Hej Ulf!

  Det är verkligen roligt att höra att du uppskattar vår personal, vi i ledningen arbetar kontinuerligt med att utveckla våra utbildningar och stödja vår säsongspersonal på bästa möjliga sätt.

  Vid köp av kanalbiljett får varje kund en Skepparguide, där det tydligt framgår vilka hamnar längs kanalen som tillhandahåller eluttag. Som ett resultat av våra kunders efterfrågan på fler eluttag har vi under de senaste två åren fördubblat antalet eluttag i våra gästhamnar.

  Möjligheten att bygga ut gästhamnen i Karlsborg kom väldigt sent under våren. Tillsammans med Karlsborgs kommun valde vi ändå att starta utbyggnaden av gästhamnen då vi haft ett ökat tryck på fler platser här. Tyvärr fanns det inga ekonomiska resurser att även installera el. Vi har sett utökningen av gästhamnen i två etapper där nästa etapp kommer att innebära att vi även installerar el och detta kommer att vara klart inför säsongen 2013.
  Att ställa upp provisoriska el-skåp i närheten av vatten är inte något vi gör av säkerhetsskäl.

  Vad gäller frågan om tider för slussning så är tidpunkten för kanalens stängning inte densamma som för sista slussningen, det finns tydlig information om detta i vår Skepparguide.

  Vi hoppas att detta gett svar på dina frågor och hoppas att se dig på Göta kanal snart igen!

  Med vänliga hälsningar
  AB Göta kanalbolag

  Anders Donlau
  VD