Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Insändare: farliga digitala sjökort

29 september, 2011 – 08.07 3 kommentarer

I maj 2011 installerade jag en kortplotter  Lowrence Elite 5 M på min båt. I den använder jag ett Navionics Gold sjökort 44XG Baltic, nedladdat från Navionics hemsida. Navionics Gold används veterligt bl. a. av Raymarine och andra kortplotters. Jag har seglat hela sommaren med plottern utan problem, mest i kända farvatten. Men i slutet av sommaren upptäckte jag ett allvarligt fel.

I inloppet till Karlskrona finns en undervattensförsänkning byggd från Aspö i väster och Tjurkö i öster. Den är avsedd att kontrollera inloppet och har en öppning markerad av två fyrar. Djupet över försänkningen är troligen mindre än en meter, se bild Kort 1104, som är en bild av papperssjökortet. Skalan är 1: 50.000.

När jag närmade mig inloppet seglade jag på bilden Plottern 1. Den är i liten skala och visar mörkblått för hela skärgårdsområdet.
För att få detaljer zoomade jag ett steg till, men ser till min förvåning att förhindringen inte visas, trots att jag vet att den ska finnas där.

Jag zoomar ytterliggare ett steg, men inte där heller visas försänkningen, bara en enkel sten. Jag fortsätter zoomningen ytterliggare tre steg, men endast den enstaka stenen visas.

Jag känner inte till skalorna, men bilderna ovan är definitivt skalor som man navigerar på, och man kan alltså komma i allvarliga problem om man inte konsulterar ett papperskort. Det är speciellt allvarligt eftersom det ligger en gästhamn på Aspö alldeles norr om försänkningen.

Först när jag zoomat ytterliggare en gång till, kommer förhindringen fram, och visas i fortsättningen på två zoomsteg till.

När man startar plottern visas en text i vilken man varnas för att använda informationen för navigering, men om man inte ska göra det vet jag inte vad den ska användas till.

Jag har kontrollerat samma avsnitt på en Garmin 720, som använder BlueChart sjökort, och där visas försänkningen fullt korrekt genom hela zoomningen. Den visas också helt korrekt i min laptops sjökortsprogram MaxSea som använder CMap.

Jag har inte kunskaper nog för att kunna bedöma om det är fel i kortdatabasen, eller om det är plottern som sorterar informationen felaktigt, och därför vet jag inte vem som ska meddelas om det allvarliga felet. Jag kan ju inte veta om samma fel uppträder på andra ställen i korten, och om jag så ska förväntas segla omkring med papperssjökort till hands hela tiden  –  vad ska jag så med en plotter till?

/Bo Rellmar

3 kommentarer »