Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Hur ta bort kontaktlim

21 augusti, 2012 – 22.30 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Hur ta bort kontaktlim

Jag renoverade 2009 isoleringen i vår Linjett 30, byggd 1977. De varvsmonterade kontaktlimmade korkskivorna hade lossnat från underlaget och därmed tappat all sin isolerande effekt.

Jag kunde ta bort det gamla torkade limmet ganska effektivt med manuell stålborste. En treradig för de stora ytorna och en enradig för hörn och mindre ytor. Det krävde lite armstyrka och tålamod men var det enda som fungerade, efter att ha provat åtskilliga andra metoder.

Sedan slipade jag ytan med en ”3M Rondell grov”, (ser ut som grå ScotchBrite) inköpt på Clas Ohlson 
för 99 kr:
http://www.clasohlson.com/se/3M-Rondell-Grov/Pr205482000

Jag använder den normalt för att slipa bort rost och gammal VC-Tar tjärepoxy från kölen. Den slammar aldrig igen. 

Nackdelen är att den är ganska smal om man vill slipa en större yta. Men återigen, med lite tålamod gick det bra.

Sen måste man dammsuga noga och därefter ändå torka bort ytterligare damm med en fuktig trasa.


I förpiken limmade jag sedan först en 9 mm vit isolering som då kostade 99 kr/m på SeaSea med vattenfast Sikabond 570. Kräver 24 timmar med 18 grader såväl inne som ute för att fästa bra!

Utanpå den limmade jag en snygg 3 mm ”våtrumstapet” med diskret mönster som jag hittade på Östersjökompaniet på St Göransgatan i Stockholm. Jag tror att den numera finns på SeaSea. Denna förlimmade jag i vår klubblokal för enkelhetens skull. Det var tillräckligt knepigt att få den styva vita isoleringen på plats med kontaktlim på båda ytorna utan att kladda ner hela båten!


Jag har en steg-för-stegtext om hur jag gjorde samt lite illustrerande foton, om du är intresserad. Den är hittills bara publicerad i vår klubbtidning.


Och resultatet blev bra! Betydligt trevligare klimat i förpiken på kvällarna. 2010 gjorde jag likadant med hela ena skrovsidan i salongen. Det blev skillnad där också. Sen blev det av olika orsaker ett uppehåll 2011 och våren 2012 byggde jag in en kylbox i den befintliga skafferilådan vid pentryt. Till nästa säsong ska jag fortsätta med isoleringen – garderoben, toaletten och styrbordssidan i salongen är prioritet. Och efter det alla skrovskåp med skjutluckor. Bara jag kan få bort luckorna utan att förstöra dem…


Hälsningar

Anders Egerö