Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Inte så lätt att ”rösta med fötterna”

18 juni 2012 – 12:06 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Inte så lätt att ”rösta med fötterna”
Lägger man stora delar vi sina pengar och sin tid på båten och seglar större delen av sin semester blir hamnavgiften en icke försumbar kostnad.
Jag har förståelse att man försöker få båtfolk att betala maximalt i hamnen, men i vårt fall lägger vi pengarna hellre på restauranger, affärer eller museer istället för i den brygga jag förtöjer min tamp i. Det är mycket positivt att kommuner har identifierat båtfolk som en viktig turistnäring och kommuner borde göra allt för att locka till sig båtar och få en levande hamnmiljö. Men är höjda avgifter rätt väg?

I Farsund i Norge, t.ex., har kommunen dragit en annan slutsats. För att locka till sig båtmänniskor med målet att öka omsättningen i den lokala ekonomin tillhandahåller kommunen gratis hamnplats. Dessutom har vi varit med om att de skänkt oss en morgontidning och färskt bröd! Inget undra på att Farsund har blivit extremt populärt bland seglare och under flera år i rad röstats fram som Norges bästa hamn. Vi brukar tanka diesel, handla mat och gå på restaurang när vi är i Farsund ”för det är ju så billigt att ligga där”…

Risken är att båtfolk vänjer sig vid att bli betraktade som ”rika” och att en hamnavgift ”bör” kosta mycket.

Skall vi acceptera det? I Medelhavet har det sedan länge blivit ”normalt” att betala 700-1000 kr per natt i hamnavgift – med urusel service dessutom! Vad är konsekvensen? Båtfolk i Medelhavet reser inte med sina båtar som vi gör; de seglar ut på dagen, ankrar, och sedan hem till hemmaplatsen igen ”för den kostar ju inget”. Är det så vi vill ha det i Sverige.

Tyvärr är det inte så lätt att ”rösta med fötterna” eftersom det väldigt begränsade antal hamnar tvingar oss att vid dåligt väder söka skydd i en marina oavsett pris. Hamnavgifterna verkar dessutom smitta av sig som i en oligopol-liknande situation – höjer grannen, höjer jag med!

Har man lite större båt kan man också segla över till Danmark eller Tyskland där hamnavgiften är betydligt lägre än den svenska. Dessutom är det väldigt trevligt!

Men inte gynnar den svensk ekonomi, precis….

 

Hälsningar

Leon

www.reginasailing.com