Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Mer info om pojkbåten Juni

16 april, 2012 – 14.34 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Mer info om pojkbåten Juni

I På Kryss nummer 3-2012 hade  vi en Junibåt på omslaget och en notis på nyhetssidorna. Kryssarklubbsmedlemmen hörde av sig med mer information.

Det var kul omslagsbild på senaste På Kryss men en märklig förklarande text om omslagsbilden. Jag har själv seglat Tore Herlins Juni i många år och även haft Kyrkviken på Lidingö som hemmahamn. Alltså kan jag med säkerhet säga att Juni inte är en jolle och utanför Kyrkviken har man inte fri horisont och öppet vatten.

Juni är en riktig kölbåt, t o m med nerbyggd köl, vilket kunde studeras på årets Allt för Sjön på den moderniserade Juni i plast med namnet Juni Star, som visades i Herlinsällskapets monter. Det exemplaret har jag haft förmånen få segla de senaste två åren och då haft Lidingö SS i Kyrkviken som hamn. Ta gärna in lite mer info om Juni i ett kommande nummer. Jag kan bidra med information, till att börja med bifogade kortfattade beskrivning.

Pojkbåt typ JUNI konstruerad av Tore Herlin 1938.

  • Löa  4,97  m  Vikt  ca  600 kg
  • Lvl  4,03  m  varav järnkölen  210 kg
  • Bredd  1,53  m  Segelyta stor  7,5 kvm
  • Djupgående 0,8 m    fock  3,0 kvm

Juni har byggts både på klink och kravell i ett flertal exemplar, oklart exakt hur många. Om den första Juni skrevs i ”På Kryss” 1942:

”En snabb och välseglande båt. Ägaren är förvånad över att en så liten båt icke endast kunde följa med utan till och med segla om många större seglare.”

I början på 2000-talet utvecklade Storebro båtbyggarskola en moderniserad variant med plastskrov. Den kallades Juni Star och visades första gången på Allt för Sjön 2003. På mässan 2012 utställdes den igen i Herlinsällskapets monter.

I boken Herlinbåtar återges såväl linje- som byggnads- och segelritningar. Där nämns även att:

”Ett exemplar med bordläggning av ek på klink visades på båtutställningen i Stockholm 1962 och ett annat på utställningen –65 med bordläggning av mahogny på kravell.”

Den senare kallades i ”Till Rors” nr 6/65 för:

”… ett mönsterbygge, mästerligt utförd som gesällprov från Oscar Schelins varv i Kungsör.”

Sonja Herlin har i ett flertal texter publicerade i ”På Kryss och Till Rors” under 70-talet beskrivit sina seglingar med familjen Herlins Juni. Dessa finns samlade i en nyutkommen bok: ”Sonjas Bästa – Från små färder i liten båt”.

I Juni har Tore Herlin på ett mästerligt sätt förverkligat sina idéer om en moderniserad blekingeeka, en ”riktig” båt om än liten. Linjeföringen återkommer i flera vackra Herlinbåtar, varav serien av olika Minimum kanske är mest känd.

Med vänlig hälsning

Erik Dahlstedt

Båtkonstruktör och SXK-medlem sen 1971