Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Kryssarklubbens bojar

3 november, 2014 – 10.57 4 kommentarer
bojflagga_2014Kryssarklubbens bojar har alltid varit ”allmänt byte”. I våras ramlade något brunt ut när jag öppnade PÅ KRYSS. Det gick i papperskorgen, men som tur var läste jag tidningen direkt och kunde fiska upp den s.k. bojvimpeln.
Tanken är god, men den fungerar ju inte bättre än klisterlappen, snarare sämre. Problemet är ju att icke SXK-are inte förstår att bojarna bara får användas av medlemmar i Kryssarklubben och de måste dessutom ha sin båt registrerad.
Förslag: Märk bojarna med text Endast för SXK-medlemmar, helst också på tyska. Det skall sedan räcka att ha kryssarklubbsvimpel under spridaren. Det är nog liten risk att man slutar betala avgiften för båten. Om någon skulle göra det uppvägs det nog av att föreningen slipper kostnaden för bojvimplar som få använder.
Björn Björkman

4 kommentarer »

 • Niklas Krantz skriver:

  Har man bara markägarens tillstånd är det ju inget problem. Men jag hörde i dag att i Stockholms skärgård vill Skärgårdsstiftelsen inte släppa till bojplatser om inte allmänheten får tillgång till bojarna.

  Det tycker jag är helt riktigt. Varför hålla på med larvet med klistermärken eller vimplar, och sen hetsa medlemmarna att skälla på dem som lagt sig där utan att vara medlemmar. Det skapar bara dålig stämning och dåligt rykte för Kryssarklubben.

  Det är ju ingen som kräver medlemsavgift för att man ska få förtöja vid klubbens sprintar.

  Bort med bojpoliserna. Men märk gärna bojarna med ”Välkommen till Svenska Kryssarklubben”. Det ger nog fler medlemmar än bruna vimplar!

  Mvh
  Niklas

 • Peppe Kättström skriver:

  Hur är det med lagstödet för att lägga ut bojar i annans vatten och sedan avvisa allmänheten från att använda dem? Jag hoppas att det är lagligt, men vill vara säker innan jag börjar bråka med någon.

 • Thomas Lundgren skriver:

  Att folk som inte är medlemmar nyttjar bojarna löses i mycket liten grad av att märka bojarna. Bojflaggan är i första hand till för att tydligt visa att man har rätt att ligga vid bojen för de som kommer senare.

  Att enbart använda SXK-vimpeln som tecken för att båten är registrerad skulle kräva en höjning av medlemsavgiften. Något som många knappast skulle uppskatta (tyvärr).

  Att märka bojarna ännu tydligare med att de är till för medlemmar finns det förslag på. Detta visades på Båtmässan i Göteborg i vintras.

  Mvh. / Thomas.

 • Peter Follin skriver:

  Under flera veckors semester i Bohuslän i sommar passade jag på att prata med bojliggare vad de tyckte om den nya bojflaggan. Till absolut största delen var mycket nöjda. Flaggan visar mycket tydligare att båten hade rätt att använda bojen och är mycket tydliggare än ett litet bojmärke, som nästan är omöjligt att se eller lokalisera. Tyvärr prasslade flaggan lite, men det kom en uppdatering hur detta skulle lösas.En utmärkt förbättring är sammanfattningen.