Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Mer om förste svensken i Nordvästpassagen

18 oktober, 2013 – 15.21 4 kommentarer

Bok_Norberg_vPostBruno Lundqvist skrev till PX och berättade lite mer om Petter Norberg, den svensk som möjligen var först i Nordvästpassagen. Läs mer om boken som skrivits om Petter.

Så här skriver Bruno.

”Petter Norberg var bror till min farfar Oskar Leonard Norberg. Petter och Oskar härstammar från släkten Högberg i Högsjö Deras mamma var en i en syskonskara på 17 syskon.

Under uppväxtåren då tiderna var svåra blev både Petter och Oskar aktionerad ut till den familj som ville ha minst ersättning för dem.

När Petter blev 18 år mönstrade han på en Brigg i Härnösand Briggen hette Methodius

Efter många resor rymmer Petter och hamnar i Sydafrika sedan i Klondyke och letar guld historien säger att han kamperade med en guldgrävare som kallades Lucky Swede. Dottern Agnes blev en stor kvinna i NWT i Innuvik.Petter Norberg harfått en Ö uppkallad efter dig Utanför Innuvik I NWT ön Kallas Norberg Island.

Än i dag talas de om Norberg som en stor man i Innuvik. Petter Norberg var född 1876 i Härnösand”

4 kommentarer »

 • Erik Norberg skriver:

  Fantastisk att läsa era kommentarer. Har läst boken som kom 2010 mycket intressant. Petter Norberg var min farfar Oskars storebror. Har lite kontakt idag med ett barnbarnsbarn till Agnes Semler (född Norberg) Petters ena dotter.
  Helt otroligt Peter att du träffade på en son till John Norberg (Petters son) i somras. Önskar jag hade varit med dig då du mötte honom.

 • Peter Bonsirven skriver:

  Jag seglade Nordväst i somras och stannade då i Bernard harbour i ett par dagar, där träffade jag en man, 80 år gammal, som berättade om sin svenske far som var kustskeppare i nordväst. En av hans båtar låg vrak några kilometer ifrån Bernard Harbour.
  Han heter Tommy Norberg och bor i Kugluktuk vid Coppermine river.

 • Micke skriver:

  Vad kul, det verkar vara en stor släkt som är stolt över sin vittberesta släkting. Flera Norbergare har hört av sig.

  Har du läst boken?

  //Micke, red

 • Fredrik Norberg skriver:

  Roligt att se flera släktingar till Petter Norberg :)

  Själv var han (håll i dig nu) min farfars farfars bror. Har hela släktträdet hemma i ett dokument men tyvärr inte med mig just nu.

  En bekant till vår familj brevväxlande av en slump med vår släkt när hon själv höll på med släktforskning. Hon hette också Norberg, men kom fram till att det var egentligen våran släkt det handlade om och inte hennes så nu har vi tagit över den kontakten.