Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Ökat samarbete med danska seglarorganisationer

6 februari, 2012 – 16.11 En kommentar

I På Kryss nr 8/2011 var en artikel under rubriken Inkorgen, Danska seglare inte välkomna i Bohuslän, införd.  Aase och Lars Jarvig m fl, sedan många år medlemmar i Svenska Kryssarklubben, beskriver det ovänliga mottagandet mottagandet i tre av Göteborgs största båthamnar (Grefab).

Vi hade förväntat oss att redaktionen På Kryss i nummer 9/2011 skulle tagit kontakt med Grefab och svarat på insändaren. Så blev det inte. Våra danska medlemmar och seglarvänner hade säkerligen förväntat sig ett svar.

Västkustkretsen och Öresundskretsen anordnade i oktober 2011 en träff där självklart danska och norska motsvarigheter till Kryssarklubben deltog. Avsikten med detta möte var att vi som lever och seglar i Kattegatt och Skagerack skall hjälpa och stödja varandra i allt som rör vår gemensamma verksamhet i dessa hav. Artikeln i På Kryss nr 8/2011 är ett klart steg i fel riktning .

Rikseskadern till Århus i Danmark  är ett utmärkt exempel på hur gästande båtar från grannländerna skall tas emot.

Med vänlig hälsning

Göran Granath och Gunnar Hejde, SXKs Västkustkrets

En kommentar »

  • Kay Wictorin skriver:

    Signalerna om dåligt bemötandet av båtturister i flera av GREFAB:s hamnar, och även i andra hamnar, är så allvarliga att det borde finnas underlag för en hel artikelserie, mm. Att bilda opinion mot attityder och betéenden som försvårar turist- och långfärder till sjöss är en viktig SXK-uppgift. I GREFAB-fallet var det så illa att gästande båtar inte alls var välkomna trots att det sannolikt fanns gott om lediga platser. Jag skriver ”sannolikt” för det tillämpas ju inte röd-grön skyltning som information för gästande båtar eftersom man inte vill ta emot gästande båtar. Och då kan ju båtturisten inte veta om en tom plats är ledig eller inte. Jag har upplevt känslan av att inte vara välkommen både i Fiskebäck och Saltholmen. Massor av lediga platser i juli men ingen röd-grön skyltning. Jag fann en plats att ligga på över natten därför att en vänlig man på en båt i hamnen upplyste om att platsen bredvid honom var ledig flera veckor då grannbåten var på semester. Men han tillade också att GREFAB inte vill ha några gästbåtar i hamnen, och att de var många båtägare i hamnen som skämdes över den obefintliga gästfriheten i sin egen hemmahamn när de själva mötte en betydande gästfrihet och bra service med röd-grön skyltning när de båtturistade i t ex Öresund.

    Kay Wictorin