Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Om nedskräpningsböter

5 april, 2011 – 11.42 En kommentar

På sidan 16 i På Kryss 3-2011 kan man läsa en artikel ” Böter för skräpet i naturhamnen”. Regeringen med Miljöminister Anders Carlgren i spetsen har beslutat om en ny straffbestämmelse med avseende på nedskräpning i skärgårdar och på stränder.

Jag har seglat i hela mitt liv, nu 64 år, framförallt i skärgårdarna mellan Trosa och Kalmar. En avstickare då och då till Stockholms skärgård inklusive den norra delen samt Åland. Öland och Gotland och Gotska sandön har vi också besökt några gånger. Vi ligger ofta i naturhamnar bland annat Ringsö, Stora Ålö, Håskö, Harstena, Risö mm. Alltså i naturhamnar som har besökfrekväns av både svenskar och utländska turister. Enligt min mening så är den föreslagna lagstiftningen ett slag i luften som många andra som är riktade mot båtfolket. Jag har funnit någon kvarglömd grill, kastspö lite spill efter någons handarbete med att tälja barkbåt eller dylikt. Visst kan man se toapapper då och då när man går ut i skogen men det är inget som stör mig nämnvärt. Jag är lika förvånad varje år att de är så lite skräp som kommer fram efter snösmältningen vid första seglatserna på våren och resten av säsongen.

Har Kryssarklubben stöttat denna lagförstärkning eller har ni samma uppfattning som jag. Om jag jämför med hur det ser ut på gator och torg och vissa svampskogar så är det nästan som man tappar hakan över Andreas Carlgrens idoga arbete med att omvänt kasta ”skit” på båtfolket.

Det skulle vara intressant att höra båtfolkets allmänna uppfattning av behovet av denna nya förstärkta lagstiftning som troligen gäller från och med i sommar.

Vänligen

Karl-Arne Ericson

En kommentar »

  • Tomas Uddin skriver:

    Förslaget om skärpta krav för nedskräpningsförseelse gäller allmänt, på just gator och torg, och är inte särskilt riktat till båtfolket. Däremot kommer det givet att gälla även hamnar och badplatser. Det antar jag också var anledningen till att På Kryss lyfte förslaget.

    Tomas Uddin
    Stabschef Miljödepartementet