Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: pappers- och digitala sjökort

1 november, 2011 – 00.40 Kommentarer inaktiverade för Insändare: pappers- och digitala sjökort
Med anledning av Er intressanta artikel om sjökort i PK 7/11 vill jag komma med ett inlägg.
Sommaren –11 seglade jag från Trosa till södra Mörkö. jag följde leden Trosa-Fifång. Vid sydpricken Naggen, 58 52.3N 17 37.9O, påbörjade jag gir mot NO. Hustrun stod på däck och påpekade att det såg grunt ut framför oss varför jag gick tillbaka till ostlig kurs några båtlängder
Eftersom sträckan är lättnavigerad startade jag ej navigatorn utan använde papperssjökort.
Jag ringde Sjöfartsverket och anmälde att pricken flyttas och stod väster om positionen på sjökortet. Efter några timmar ringde man upp och talade om att den stod helt rätt.
Jag blev konfunderad och tittade åter i mitt papperssjökort från 2004 och jämförde med navigatorns elektroniska Fugawisjökort från 2010 och fann att man flyttat pricken ca 30 meter västerut. Flyttningen måste alltså ha skett mellan 2004 och 2010. I mitt tycke en lömsk förflyttning. Om en prick tas bort eller flyttas några hundra meter märker man ju det. Men 30 meter?  Man kan alltid säga att man skall goda marginaler men vi vet ju hur de allra flesta båtförare navigerar. Nu för tiden då vi inte har mängder av timmersläp brukar prickarna stå rätt.
Om ovanstående är av allmänt intresse så använd gärna delar som kan vara intressanta.
En fråga som kan vara intressant är skälet till förflyttningen.
Med seglarhälsningar
Kjell Björklund