Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: radar

10 juli 2011 – 07:37 Kommentarer inaktiverade för Insändare: radar

Micke Westin skrev en uppskattande text efter att ha provat bredbandsradar i ett par timmar. Pavel Sulc hörde av sig.

Vi har byggt OE-36 år 1974. År 1980 har vi installerat Koden analog radar med 5 kW sändareffekt och med öppen antenn i masttoppen. I år har vi bytt radar mot Furuno 1835 med 4 kW sändareffekt och radom antenn även den monterad i masttoppen. Räckvid är 36 nM. Furuno radar ger perfekt bild, hög upplösning, har ARPA och AIS funktion, enkel och snabb mätning av bäring och avstånd till objekt osv. Inställning av gain, sea och rain clutter är automatisk eller manuell direkt via separata knappar. Antenn är på 16 meters höjd helt fri från störningar från segel. Jag ser en liten eka på 20 meters avstånd mycket tydligt. Det är en riktig radar. På våran båt möts nostalgi och modern teknik.

Jag har funderat att köpa bredbandsradar. Argumenten som låg effekt och bred lob är påstående som strider med naturlagarna och mot princip hur radar fungerar. För att radar puls skall reflektera från objekt krävs det effekt.

För att ha bra upplösning krävs det smal lob vinkel. Och detta bredbandsradar saknar. Att se sjöfågel på 10 m avstånd saknar praktisk betydelse. Manuella inställningar för gain, sea och rain clutter, etc över menyer vilket man måste stega i med knappar är en nackdel. Detta är viktigaste inställningar som man måste snabbt ha tillgång till för att ha bra bild och se objekt. En fråga, varför finnes det så många begagnade bredbansradar att köpa?
Hälsningar Pavel